سامانه جامع آموزش خصوصی

Shape Shape
Shape
Shape
Shape

تأثیر آلودگی هوا و آلاینده های جوی بر افت تحصیلی دانش آموزان

آلودگی هوا یکی از مهم‌ترین مسائل زیست‌ محیطی و بهداشتی جوامع امروزی است و علاوه بر اینکه بر سلامت جسمانی افراد تأثیر می‌گذارد، بر جنبه‌های مختلف زندگی انسان‌ها نیز تأثیر منفی دارد. کودکان به دلیل حساسیت فیزیکی و روانی خود بیشتر در معرض آلاینده‌های مضر مانند آلاینده های میکروبیولوژیکی، آلرژن‌ها، مواد شیمیایی و ذرات فوق ریز قرار دارند و بسیار آسیب پذیرتر از افراد بزرگسال هستند و به طور خاص رشد ریه آنها تحت تأثیر آلودگی هوا قرار دارد.

به همین منظور قرار گرفتن آنها در هوای آلوده علی الخصوص در سن رشد، موجب عملکرد ضعیف ریه در سال‌های بعدی زندگی آنها می‌شود. در نتیجه، آلودگی هوا می‌تواند تأثیرات منفی عمیقی بر عملکرد تحصیلی آنها بگذارد. در ادامه این مقاله از سایت مهندس عربشاهی قصد داریم شما را با تأثیر آلودگی هوا و آلاینده های جوی در افت تحصیلی دانش آموزان آشنا کنیم، پس تا انتها همراه ما باشید.

آلودگی هوا چیست؟

به مواد مضر و آلاینده‌هایی که در جو زمین وجود دارد و باعث کاهش کیفیت هوا شده و به سلامت انسان‌ها، محیط زیست و اکوسیستم‌های طبیعی آسیب می‌رساند، آلودگی هوا گفته می‌شود. این آلاینده‌ها به صورت گازها، ذرات ریز معلق یا ترکیبات شیمیایی در هوا ممکن است حضور داشته باشند.

آلودگی هوا و تأثیرات آن بر سلامت جسمانی دانش‌ آموزان

آلودگی هوا بیشترین تأثیر و تهدید جدی را بر سلامتی کودکان دارد و به عنوان یک عامل اصلی در بروز بیماری های تنفسی و قلبی در افراد سالم نیز محسوب می‌شود. انتشار آلاینده‌هایی نظیر ذرات معلق (PM2.5) و (PM10)، دی‌اکسید نیتروژن (NO2) و دی‌اکسید گوگرد   (SO2) به شدت علی الخصوص در مناطق شهری افزایش یافته است و باعث بروز برخی از بیماری‌ها مانند تنفسی نظیر آسم، برونشیت، و بیماری‌های ریوی می‌شود.

این بیماری‌ها با تأثیرات منفی خود بر سلامت جسمانی تأثیر می‌گذارد و می‌تواند باعث کاهش حضور دانش‌آموزان در مدارس، افت تمرکز، و ضعف در توانایی‌های فیزیکی و ذهنی آنها شود. متأسفانه، مشکلات تنفسی و خستگی‌های مداوم در نتیجه آلودگی هوا، توانایی دانش‌آموزان را برای یادگیری و تعامل در محیط آموزشی محدود و روز به روز کمتر می‌کند که در نهایت ممکن است، موجب افت تحصیلی آنها می‌شود.

تأثیرات روانی آلودگی هوا بر دانش‌آموزان

آلودگی هوا علاوه بر تأثیراتی که بر سلامت جسمانی افراد علی الخصوص دانش آموزان می‌گذارد، روان آنها را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. طبق تحقیقات انجام شده، قرارگیری در معرض آلاینده‌های جوی می‌تواند منجر به بروز اضطراب، استرس، افسردگی و کاهش توانایی تمرکز در افراد شوند. این تأثیرات روانی در همه افراد علی الخصوص در کودکان و نوجوانان، که در حال رشد و تکامل هستند، می‌تواند شدیدتر باشد. استرس ناشی از آلودگی هوا می‌تواند توانایی تمرکز و یادگیری دانش‌آموزان را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد و باعث افت تحصیلی  آنها نیز شود.

تاثیرات آلودگی هوا بر فرآیندهای شناختی دانش‌آموزان

یکی از مهم‌ترین جنبه‌هایی که آلودگی هوا در آن تأثیر مستقیمی دارد، عملکرد شناختی دانش آموزان است. از آنجایی که سیستم مغزی و عصبی دانش آموزان در حال رشد است، آنها به طور ویژه‌ای در معرض آسیب‌های ناشی از آلودگی هوا قرار دارند.

کاهش توانایی تمرکز و توجه

به عنوان مثال برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که تعدادی از آلاینده‌ها مانند ذرات معلق PM2.5، به طور مستقیم می‌توانند بر مناطق مغزی که مسئولیت توجه و تمرکز را بر عهده دارند، تأثیر بسزایی داشته باشند و این اثر می‌تواند موجب افت عملکرد تحصیلی در کلاس‌های گروهی و خصوصی، کاهش میزان یادگیری و حتی ممکن است باعث فراموشی اطلاعات نیز شود.

افت حافظه کوتاه ‌مدت و بلند مدت

مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده است که محیط زندگی و آلودگی هوا می‌تواند بر روی وزن هنگام تولد و الگوهای رشد در دوران کودکی  و همچنین بر حافظه کوتاه ‌مدت و بلند مدت افراد تأثیر می‌گذارد. آلاینده‌ها می‌توانند بر ساختار مغزی همچون هیپوکامپوس که در پردازش و ذخیره اطلاعات نقش دارد، آسیب وارد کنند.

از آنجایی که کودکان در مراحل اولیه رشد مغز، به دلیل ایمنی پایین‌تر، تکثیر سلولی بالاتر، توانایی سم‌زدایی و ترمیم DNA کم‌تری نسبت به سایر افراد دارند، بیشتر در معرض آسیب‌ها قرار دارند. در نتیجه این موضوع می‌تواند بر توانایی دانش ‌آموزان در یادگیری و انجام وظایف روزانه تأثیر منفی بگذارد و همچنین ممکن است دانش ‌آموزان در انجام تکالیف مدرسه یا امتحانات دچار مشکلات جدی شوند.

کاهش توانایی حل مسئله و تصمیم‌گیری

افراد معمولاً در زمان کسب تجربه، حل مشکلات، تصمیم‌گیری، پرسش و برنامه‌ریزی یا سازماندهی اطلاعات از مهارت‌های مختلفی مانند تفکر برای پردازش اطلاعات، ارتباط برقرارکردن، تصمیم‌گیری و خلق ایده‌های جدید استفاده می‌کنند. لازم به ذکر است که بدانید، آلودگی هوا می‌تواند بر مهارت‌های فکری نیز اثر منفی بگذارد و این تأثیرات می‌توانند باعث کاهش قدرت دانش آموزان هنگام مواجه شدن آنها با مسائل پیچیده در فرایند تحصیلی شوند.

اثرات منفی آلودگی هوا بر موفقیت تحصیلی

آلودگی هوا علاوه بر تأثیرات کوتاه مدت، می‌تواند اثرات بلند مدت و پایداری بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان داشته باشد و طبق نظریات گفته شده، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا به طور مداوم می‌تواند منجر به کاهش رشد تحصیلی، افت نمرات و حتی ترک تحصیل دانش آموزان در موارد شدیدتر شود

افت نمرات و عملکرد تحصیلی ضعیف‌تر

دانش آموزانی که در مناطق آلوده و پر تردد زندگی می‌کنند، عملکرد تحصیلی ضعیف‌تری در امتحانات و ارزیابی تحصیلی در مقایسه با افرادی که در مناطق کمتر آلوده زندگی می‌کنند، دارند. همین امر موجب کاهش توانایی‌های شناختی و مشکلات مربوط به توجه و حافظه می‌شود که در نتیجه منجر به افت عملکرد تحصیلی، درک مطالب و حل مسائل پیچیده دانش آموزان می‌شود.

ترک تحصیل و کاهش انگیزه

در موارد شدیدتر، اثرات آلودگی هوا می‌تواند باعث ترک تحصیل دانش آموزان شود؛ زیرا آلودگی هوا می‌تواند به کاهش فعالیت‌های اجتماعی و تعاملات انسانی منجر شود که این خود می‌تواند به بروز احساس تنهایی و افسردگی کمک بخصوصی کند. همچنین، تأثیرات روانی آلودگی هوا مانند اضطراب و افسردگی می‌تواند انگیزه تحصیلی دانش‌آموزان را از آنها گرفته و آنها را از ادامه تحصیل منصرف کند.

تاثیرات آلایند‌ه‌های هوا بر تحصیلات دانش آموزان

همان‌طور که در این مقاله از سایت مهندس علیرضا عربشاهی گفته شد، آلودگی هوا و آلاینده‌های جوی به طور مستقیم و غیرمستقیم می‌توانند بر فرایندهای تحصیلی دانش‌آموزان تأثیر بسزایی داشته باشند. کاهش توانایی تمرکز، حافظه، و توانایی حل مسائل از جمله اثرات منفی آلودگی هوا بر عملکرد شناختی است که در نهایت می‌تواند به افت تحصیلی و حتی ترک تحصیل دانش آموزان منجر شود. بنابراین، دانش آموزان می‌توانند برای بهبود عملکرد تحصیلی خود از کلاس‌های خصوصی و آنلاین اساتید مجرب سایت عربشاهی بهره ببرند تا بهترین و با کیفیت ترین بازخورد را از آموزش دریافت نمایند.

اشتراک گذاری:
مشاوره رایگان و انتخاب کلاس
Shape