معرفی کامل رشته مدیریت و انواع آن، از گرایش تا بازار کار
رشته مدیریت یکی از گستردهترین و کاربردیترین رشتهها در دانشگاهها و موسسات آموزشی محسوب میشود که نقشی بسیار مهمی در بهبود کارایی و اثربخشی سازمانها دارد و به همین دلیل این رشته یکی از رشتههای پرطرفدار در میان داوطلبان کنکور است. رشته مدیریت بیشتر از داوطلبان علوم انسانی جذب را انجام میدهد، اما داوطلبان رشتههای تجربی و ریاضی نیز میتوانند در فرایند انتخاب رشته، این رشته را انتخاب کنند.
به همین منظور در ادامه این مقاله از سایت مهندس عربشاهی به معرفی رشته مدیریت و گرایشهای مختلف این رشته و همچنین شرایط بازار کار رشته مدیریت و ادامه تحصیل در این رشته میپردازیم، برای آگاهی بیشتر تا انتها همراه ما باشید.
معرفی رشته مدیریت (manage ment)
رشته مدیریت یکی از رشتههای شناور در کنکور سراسری است که از کلیه گرایشهای علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی و فنی دانشجو میپذیرد. اما اکثر ظرفیت پذیرش در این رشته از گرایش علوم انسانی میباشد، زیرا مدیریت از جمله رشتههای زیر گروه علوم انسانی به شمار میرود.
هدف اصلی در رشته مدیریت آموزش افراد و مدیرانی است که بتوانند از خود و همچنین کارمندان تحت فرمان خود عملکرد بالایی کسب کنند. فارغ التحصیلان این رشته باید بتوانند افراد زیر مجموعه خود را برای رسیدن به یک هدف خاص هدایت کنند. مدیران باید با فنون زیادی آشنا باشند و به عنوان یک مدیر و یا یک رهبر در یک مجموعه حضور داشته و فعالیت موثری داشته باشد.
رشته مدیریت بازرگانی
رشته مدیریت بازرگانی از اصلیترین بخشهای مدیریت شرکتهای تجاری است. وقتی یک شرکت میتواند بین خود، مشتریان و خریدانش ارتباط تجاری خوبی برقرار کند که یک مدیر بازرگانی موفق داشته باشد. کسی که مدیریت بازرگانی یک بنگاه اقتصادی را بر عهده دارد، در جذب مشتریان و عرضه و معرفی درست و اصولی محصول یا خدمات یک شرکت تلاش میکند. به طور طبیعی مدیر بازرگانی شخصی است که نقش مهم در سود و زیان شرکتها دارد. دوره کارشناسی مدیریت بازرگانی یکی از دورههای تحصیلی آموزش عالی است و هدف از تشکیل این دوره، آموزش نیروی انسانی کاربلد مورد نیاز سازمانها، ادارهها موسسات و شرکتهای دولتی و خصوصی در زمینه بازرگانی با وظایف و هدفهای متنوع در سطوح کارشناسی میباشد
فارغ التحصیلان رشته مدیریت بازرگانی با تسلط بر مباحث مربوط به بازار، مباحث تدوین، استراتژیهای سازمانی، شناخت مشتریان و نحوه ارتباط با آنها، شناخت فرایندهای فروش، بازاریابی و خدمات به مشتریان، زمینه لازم جهت استخدام در واحدهای بازرگانی سازمان را داشته و نسبت به سایر گرایشهای مدیریت با توجه به نبود رشتهای جایگزین از بازار کار مناسبی برخوردارند. ضمن اینکه دانشجویان این رشته با توجه به شناخت کافی از کسب و کار و نحوه ایجاد تجارت موفق شانس زیادی برای موفقیت در حیطه کارآفرینی و تشکیل کسب و کار جدید دارند. فارغ التحصیلان رشته مدیریت بازرگانی در جایگاه مدیر فروش، مدیر تبلیغات، مدیر بازاریابی، دیجیتال و…مشغول به کار هستند. فرصتهای شغلی این رشته به سازمانهای دولتی یا خصوصی کوچک و بزرگ محدود نمیشود و تقریباً در هر سازمانی جایی برای این رشته وجود دارد
دروس رشته مدیریت بازرگانی
لیست دروس کارشناسی رشته مدیریت بازرگانی و تعداد واحدهای کلی مربوط به هر سرفصل این رشته به شرح زیر است
تعداد گل واحدهای درسی: ۱۳۳ واحد
- دروس عمومی:۲۰ واحد
- دروس پایه:۴۱ واحد
- دروس اصلی:۳۰ واحد
- دروس تخصصی:۳۶ واحد
- دروس اختیاری: ۶ واحد
لیست دروس پایه مدیریت بازرگانی
- اصول حسابداری ۱ و ۲
- ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت ۱ و ۲
- اقتصاد خرد، اقتصاد کلان
- روانشناسی کار
- آمار و کاربرد آن در مدیریت ۱ و ۲
- توسعه اقتصادی و برنامهریزی
- کامپیوتر و کاربرد آن در مدیریت
- روش تحقیق در مدیریت
- حقوق اساسی
- مبانی مدیریت اسلامی و الگوهای آن
لیست دروس اصلی مدیریت بازرگانی
- مبانی سازمان و مدیریت
- مدیریت رفتار سازمانی
- مدیریت منابع انسانی،
- مدیریت مالی ۱
- تحقیق در عملیات ۱ و ۲
- مدیریت تولید
- حسابداری صنعتی 1
- بازاریابی و مدیریت بازار
- تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم
لیست دروس تخصصی مدیریت بازرگانی
- مدیریت استراتژیک
- حقوق بازرگانی، حسابرسی۱
- سازمانهای پولی و مالی بینالمللی
- بازرگانی بین المللی
- زبان تخصصی ۱ و ۲
- زبان تخصصی ۳ و۴
- سیستم اطلاعاتی مدیریت
- مدیریت مالی ۲
- بازاریابی بین المللی
- پول و ارز و بانکداری
- سیاست پولی و مالی
- سیستمهای خرید
- انبارداری و توزیع
رشته مدیریت کسب و کارهای کوچک
کسب و کارهای کوچک در اکثر کشورهای پیشرفته از اهمیت بالایی برخوردارند. زیرا به سادگی تشکیل شده، قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارند، به راحتی خود را با محیط و شرایط وفق میدهند و هزینه ایجاد و نگهداری زیادی هم ندارند. دانش آموختگان این رشته با توجه به آشنایی با قسمتهای مختلف یک کسب و کار از جمله مسائل مالی، بازاریابی، زنجیره تامین، مدیریت بنگاه و …از پتانسیل مناسبی برای تشکیل شرکت یا در اختیار گرفتن مدیریت آن برخوردارند.
رشته مدیریت مالی
هدف از تشکیل این دوره، تربیت نیروی انسانی متخصص شرکتهای دولتی و خصوصی است. در این دوره دانشجویان با تئوریهای جدید مدیریت مالی و کاربرد آن آشنا میشوند. شرکت کنندگان در این دوره، علاوه بر آشنایی با مسائل نظری رشته مدیریت مالی با زمینههای نوین در این رشته و جایگاه آن در عرصه عمل آشنا میشوند. افزایش قدرت تحلیل امور کاربردی با استفاده از یافتههای کاربردی از ویژگیهای مهم این رشته میباشد.
رشته مدیریت دولتی
هدف اصلی این رشته آموزش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز سازمانها، ادارهها و شرکتهای دولتی و خصوصی و نیز آشنایی دانشجویان با کاربرد روشهای علمی در رشته مدیریت است. در این دوره، دانشجویان با فراگیری نظریههای جدید رشته مدیریت دولتی قادر خواهند بود تا به منزله پژوهشگر به مطالعه پرداخته و با تجزیه و تحلیل تخصصی مسائل مدیریتی به اداره موفقیت آمیز سازمانهای دولتی کمک کنند.
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند مشاغلی مانند کارشناس اداری، امور کارکنان، تشکیلات و روشها، تحول اداری، طبقهبندی مشاغل، حقوق و دستمزد، برنامهریزی پرسنلی، ارزیابی عملکرد و نظایر آن و قبول مسئولیت در سمت مدیران سطوح میانی و سرپرستی واحدهای اداری و خدماتی وزارتخانهها و سازمانهای دولتی و شهرداریها را داشته باشند. رشته مدیریت دولتی به دلیل برخورداری از شاخهها و زیر مجموعههای مختلف دارای بازار کار وسیعی در بخشهای دولتی و خصوصی میباشد. فارغ التحصیلان این رشته در زمینههای تشکیلات سازمانی، منابع انسانی، سیستمهای اطلاعاتی و دیگر مباحث مطرح در مدیریت در سطوح کارشناسی و مدیریتی در بخش خصوصی و دولتی قادر به کار میباشند. همچنین این فارغ التحصیلان به عنوان مشاور یا مجری در زمینه سیاستگذاریهای بخش دولتی میتوانند فعالیت کنند.
رشته مدیریت صنعتی
یکی از دلایل عدم موفقیت صنایع ما این است که بیشتر مسئولین واحدهای صنعتی، فارغ التحصیل رشته مدیریت صنعتی نیستند. حضور یک کارشناس مدیریت صنعتی که مسئولیت نیروی انسانی را بر عهده بگیرد، در هر واحد صنعتی لازم است تا بتواند با به کارگیری از دانش خویش، مشارکت، مهارت و انگیزه نیروی انسانی واحد صنعتی مورد نظر را افزایش دهد. رشته مدیریت صنعتی سه بعد اصلی فنی و تکنیکی، مالی، رفتاری و اجتماعی دارد. بعد فنی و تکنیکی در دروس تحقیق در عملیات و کنترل پروژه، بعد مالی در درسهایی مانند حسابداری صنعتی و بعد رفتاری و اجتماعی در دروس رفتار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و تئوریهای مدیریت بیان میشود.
مشکلات رشته مدیریت صنعتی
عدهای معتقدند، این رشته هنوز آنطور که باید در صنایع مختلف پیاده سازی و اجرا نمیشود. از طرف دیگر مدیران صنعتی در سازمانها در جایگاه مدیر قرار ندارند اما مسئولیتهای حرفهای و تخصصیتری نسبت به سایر اعضای سازمان ارائه میدهند
رشته مدیریت خانواده
رشته مدیریت خانواده چنانکه از اسمش پیداست رشتهای برای آشنایی با اصول خانهداری و مدیریت امور خانواده برای بانوان است. برخی از اهداف اصلی این رشته عبارت است از:
- آموزش اصول خانهداری و مدیریت خانواده
- آشنایی بانوان با اصول اخلاقی و اسلامی تربیت فرزند
- یادگیری مهارت مسئولیت پذیری
- آموزش روشهای درست تصمیم گیری جهت بهبود مشکلات و مسائل خانوادگی
- آشنایی افراد با اصول درست برقراری روابط صمیمانه در خانه و خانواده
6.آموزش اصول مدیریت پول و هزینهها در زندگی مشترک
رشته مدیریت خانواده در دانشگاه به صورت کاردانی و کارشناسی ناپیوسته ارائه میشو. د این رشته در بعضی از دانشگاههای دولتی وجود دارد با این حال تمرکز اصلی آن در دانشگاههای آزاد، کاردانش و فنی حرفهای قرار دارد
بازار کار رشته مدیریت خانواده
بازار کار و درآمد فارغ التحصیلان رشته مدیریت خانواده به عوامل گوناگون بستگی دارد. بعضی از این عوامل عبارتند از:
سطح تحصیلات، مهارتها و تجربیات،، محل کار، تقاضا و عرضه، وضعیت اقتصادی و اجتماعی
اما برای رقابت با دیگر رشتهها و افزایش درآمد خود، آنها باید پیوسته دانش و مهارتهای خود را به روز کنند. همچنین آنها باید از فرصتهای آموزشی و پژوهشی که در این زمینه وجود دارد نهایت استفاده را کنند و به شبکه سازی و ارتباط با دیگر افراد و سازمانهای مرتبط با خانواده اهمیت دهند.
مشاغل مرتبط با مدیریت خانواده
شخصی که از رشته مدیریت خانواده فارغ التحصیل میشوند، میتواند اقدام به فعالیت در برخی از رشتههای مرتبط با آن کند. البته موفقیت و کسب درآمد او از این مشاغل بیش از هر چیز به تداوم استعداد و مهارت فردی و اجتماعی او بستگی دارد. بعضی از این شغلها به شرح زیر میباشد.
- مشاوره
- تدریس و آموزش
- راهاندازی کسب و کارهای خانگی
- مربی مهد کودک
- مدیریت امور خانواده
- فعالیت در کانونهای اصلاح و تربیت
رشته مدیریت هتلداری
دانشجویان رشته مدیریت هتلداری باید بدانند که این صنعت بیشتر با اقامت مهمان سر و کار دارد در واقع، صنعت هتل داری نه تنها به هتلها و استراحتگاههای لوکس مربوط میشود، بلکه شامل اقامت یک شبه در مهمانخانهها، متلها، مسافرخانهها و خوابگاهها به عنوان انواع اقامتی کوتاه مدت است. هدف اصلی هتلها تهیه غذا،،خدمات و سرپناه در هنگام مسافرت به خانوادههای دور از خانه است.
به همین خاطر دانشجویان رشته مدیریت هتلداری در طول دوران تدریس با مواردی مثل منوشناسی و منو نویسی، شناخت و خرید وسایل و تجهیزات لازم برای موسسات پذیرایی، رزواسیون، روش تقسیم کار در این موسسات، شناخت مواد غذایی و میزان انرژی آن، تهیه انواع غذاها و شیرینیها، بهداشت کار و ایمنی در محیط آشپزخانه، بهداشت مواد غذایی و هر آن چیزی که برای اداره کردن یک هتل است آشنا میشوند. مدیریت هتل باید تمام جوانب مدیریت هتل را در برگیرد
شهریه رشته مدیریت هتلداری دانشگاه آزاد
شهریه رشته مدیریت هتل داری در دانشگاه آزاد به دو بخش ثابت و متغیر تقسیم میشود. شهریه ثابت، که در هر ترم یکسان است معمولاً از ۵ تا ۱۰ میلیون تومان برای مقطع کارشناسی متغیر است. شهریه متغیر طبق تعداد واحدهای عملی و تئوری فرد مشخص میشود و به همین دلیل بسته به تعداد واحدهای انتخاب شده و نوع دروس متفاوت خواهد بود. همچنین دانشگاه آزاد هر ساله شهریهها را با درصدی افزایش میدهد که این افزایش بسته به منطقه و شرایط دانشگاه از ۵ تا ۳۹ درصد متغیر است
چگونگی پذیرش در رشته مدیریت
یکی از مهمترین سوالاتی که ذهن دانش آموزان را نزدیک کنکور را به خود مشغول میکند، رتبه لازم برای قبولی در رشتههای مورد علاقهشان است. رشته مدیریت هم از این قاعده مستثنا نیست. در این بخش به بررسی رتبههای مورد نیاز برای قبولی در دانشگاههای مختلف میپردازیم
دانشگاههای دولتی
برای قبولی در رشته مدیریت در دانشگاههای دولتی معمولاً به رتبههای بالایی نیاز داریم. به طور کلی برای پذیرش در دانشگاههای برتر مثل دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی نیاز به رتبههای زیر ۲۰۰۰ در کنکور سراسری دارید. این دانشگاهها به دلیل داشتن امکانات و اساتید مجرب همواره جز انتخابهای اول دانش آموزان برتر هستند
دانشگاههای آزاد
دانشگاههای آزاد اسلامی هم رشته مدیریت را ارائه میکند و رتبههای مورد نیاز برای قبولی در این دانشگاهها متفاوت است. معمولاً با رتبههای بالاتر هم میتوان در این دانشگاهها پذیرش شد. به طور مثال با رتبههای تقریباً 10 هزار تا20 هزار هم میتوان در بعضی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در رشته مدیریت قبول شد
دانشگاههای پیام نور
دانشگاههای پیام نور هم از جمله دانشگاههایی هستند که رشته مدیریت را ارائه میکنند. این دانشگاهها به دلیل انعطاف در حضور در کلاسها و هزینههای کمتر، برای بسیاری از دانشآموزان انتخاب مناسبی هستند. رتبههای مورد نیاز برای قبولی در دانشگاههای پیام نور هم متفاوت است و معمولاً با رتبههای متوسط نیز میتوان در این دانشگاهها پذیرش شد.
دانشگاههای برتر ارائه دهنده رشته مدیریت
بسیاری از دانشگاههای ایران رشته مدیریت را ارائه میدهند؛ اما برای اینکه در انتخاب رشته کنکور با اطلاعات کافی، برنامهریزی کنید لازم است اسامی مهمترینشان را بدانید. بعضی از این دانشگاهها عبارتند از
- دانشگاه تهران
- دانشگاه شهید
- بهشتی دانشگاه علامه طباطبایی
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
- دانشگاه پیام نور تهران
- دانشگاه پیام نور مشهد
درآمد رشته مدیریت
مدیریت و گرایشهای مهم آن از جمله مدیریت بازرگانی جز پردرآمدترین مشاغل رشته انسانی محسوب میشود. البته درآمد فارغ التحصیلان رشته مدیریت بسته به موقعیت شغلی، میزان تجربه و سطح تحصیلاتی که دارند متفاوت است. به طور کلی مدیران و کارشناسان مدیریت دارای درآمد مناسبی هستند و با افزایش تجربه و تخصص درآمد آنها هم افزایش مییابد.
گرایشهای رشته مدیریت در مقطع کارشناسی
فارغ التحصیل مقطع کارشناسی مدیریت میتواند در مقطع کارشناسی ارشد در گرایشهای مختلف صنعتی، دولتی، مدیریت انتقال تکنولوژی، مدیریت تکنولوژی اطلاعات، بازرگانی، مالی و بیمه به تحصیل بپردازد. این گرایشها دردانشگاه های داخل کشور ارائه میشود. در دوره دکترا نیز گرایشهای بسیاری به شکل تخصصیتر در داخل و خارج از کشور ارائه میگردد.
بازار کار و آینده شغلی رشته مدیریت در دنیا
تحصیل در رشتههای مدیریتی یکی از بهترین انتخابهای یک دانشجو به شمار میرود. این رشته در هر جای دنیا دارای بازار کار و آینده شغلی مناسب است. نرخ بیکاری در این رشته بسیار کم و فارغ التحصیلان آن میتوانند بعد از دریافت مدرک لیسانس به راحتی وارد بازار کار شوند. این فارغ التحصیلان اگر اندکی پشت کار داشته باشد و علاوه بر تئوریهایی که در دوران دانشگاه کسب کردهاند، روی مهارتهای فردی خود نیز سرمایهگذاری کنند، بدون تردید پیشرفتهای شغلی بسیار خوبی میتوانند داشته باشند
این فارغ التحصیلان با توجه به گرایش خود میتواند در مشاغلی مانند مشاور، منابع انسانی، مدیر تبلیغات، مدیر فروش و بازاریابی، حسابدار، مدیر مالی، تحلیلگر مالی مشغول به کار شوند. کشورهایی مانند سوئیس، کانادا، ایالات متحده، استرالیا، انگلستان، فرانسه، سنگاپور، آلمان وایتالیا بهترین کشورها برای مشاغل مدیریتی هستند.
شیرینیها و چالشهای پیشرو در رشته مدیریت
مانند هر رشته تحصیلی دیگری رشته مدیریت هم شادیها و چالشهای خاص خود را دارد. از جمله شیرینیها و نقاط ضعف مدیریت باید به موارد زیر اشاره کرد.
- فرصتهای شغلی گسترده
- درآمد مناسب
- فرصت پیشرفت
- چالشها و تلخیهای مدیریت
- فشار کاری
- نیاز به مهارتهای چندگانه
- رقابت شدید
نتیجه گیری
همانطور که مشاهده کردید، در این مقاله از سایت استاد عربشاهی به بررسی ابعاد مختلف رشته مدیریت پرداختیم و اطلاعات کاملی راجع به این رشته را در اختیار علاقهمندان، دانشجویان و فارغالتحصیلان این رشته قرار دادیم. حال اگر شما به رشته مدیریت علاقمند هستید با توجه به اطلاعات این مقاله میتوانید تصمیم بهتری بگیرید و مسیر موفقیت را طی کنید.