سامانه جامع آموزش خصوصی

Shape Shape
Shape
Shape
Shape

معرفی کامل رشته فیزیک

رشته فیزیک یکی از مهم‌ترین و بنیادی‌ترین شاخه‌های علوم طبیعی می‌باشد که در آن به بررسی قوانین حاکم بر طبیعت و پدیده‌های مختلف آن پرداخته می‌شود و این رشته به دلیل کاربردهای گسترده‌اش در صنایع مختلف، پزشکی، فضانوردی، و بسیاری دیگر از زمینه‌ها، یکی از رشته‌های پرطرفدار و مهم در دنیای امروز محسوب می‌شود.

در ادامه این مقاله از سایت مهندس عربشاهی، به معرفی رشته فیزیک، گرایش‌ها و کاربردهای آن می‌پردازیم و سعی می‌کنیم اهداف این رشته، تناسب آن با روحیات افراد، دروسی که برای موفقیت در این رشته باید در آنها پایه قوی داشته باشید، بازار کار و سایر موارد مرتبط را مورد بررسی قرار دهیم، پس تا انتها همراه ما باشید.

آشنایی با رشته فیزیک (Physics)

در واقع، فیزیک علم مشخص کردن قوانین ریاضی حاکم بر اجزای طبیعت بر پایه مشاهدات تجربی است و یکی از کارهای اصلی این علم اندازه‌گیری کمیت‌های گوناگون و پیدا کردن روابط بین این اندازه‌ها می‌باشد که به همین منظور فیزیک را علم اندازه‌گیری خوانده‌اند. امروزه فیزیکدان‌ها سامانه‌های بسیاری را از ساختارهای بسیار بزرگ مانند کهکشان‌ها تا ذرات ریز و حتی سیستم‌های اقتصادی زیستی و… بررسی می‌کنند.

اهداف رشته فیزیک

یک فارغ التحصیل رشته فیزیک درباره موضوعاتی مانند سازنده‌های اتمی یا نیروی گرانش به تحقیق و جستجو می‌پردازد و سعی می‌کند با ارائه نظریه‌ها و مدل‌های علمی جدید این علم را بهبود بخشد .یک دانش آموخته رشته فیزیک دید بسیار خوبی نسبت به تمام علوم از جمله مهندسی ،شیمی و حتی علوم انسانی پیدا می‌کند .یکی از هدف‌های مهم تاسیس رشته فیزیک این است که فارغ التحصیلان رشته فیزیک با همکاری دانشمندان ،مهندسان و تکنسین‌های دیگر در تیم‌های پژوهشی به انجام تحقیقات علمی جهت بالا بردن دانش بشری و مرزهای ناشناخته علوم بپردازند .هدف دیگر این رشته تربیت معلمین، اساتید و کارشناسان جهت آموزش مفاهیم فیزیک در دبیرستان‌ها ،دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی می‌باشد.

کدام دروس دوره‌ای دبیرستان در رشته فیزیک بیشتر کاربرد دارد؟

در رشته فیزیک دانشگاه، دروس مختلفی از دوره دبیرستان اهمیت دارند، اما برخی از آن‌ها نقش کلیدی‌تر و بنیادی‌تری ایفا می‌کنند. به عنوان مثال ریاضیات، زبان فیزیک می‌باشد و اگر تسلط کافی بر آن نداشته باشید، درک عمیق مفاهیم فیزیکی برای شما دشوار خواهد بود، زیرا بسیاری از مفاهیم فیزیکی، مانند معادلات حرکت، انرژی، و میدان‌ها، نیازمند حل مسائل ریاضی هستند و همچنین برای درک و حل مسائل فیزیکی تسلط بر جبر، مثلثات، و هندسه اهمیت زیادی دارد. همچنین برخی از مباحث فیزیک مانند ترمودینامیک، الکتریسیته، و خواص مواد به درس شیمی مرتبط هستند و درک روابط شیمیایی و واکنش‌ها به یادگیری بهتر پدیده‌های فیزیکی کمک بخصوصی می‌کند.

در بین دروس عمومی، زبان انگلیسی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا اگر کسی بخواهد که از فرصت‌های پژوهشی به وسیله اینترنت استفاده کند و یا اینکه در مقاطع بالاتر ادامه تحصیل دهد، باید به زبان انگلیسی مسلط باشد و همچنین آشنایی با روش‌های جستجوی جدید و یافتن مقاله‌های مرتبط با زمینه‌های پژوهشی بسیار حائز اهمیت است. بنابراین آشنایی با زبان انگلیسی و توانایی یافتن موضوع‌های به روز و جدید برای پژوهش لازمه موفقیت در این رشته در مقاطع بالاتر تحصیلی می‌باشد.

درصد قبولی رشته فیزیک در کنکور

درصد قبولی رشته ریاضی فیزیک در کنکور سراسری، به طور دقیق مشخص نیست و به عوامل متعددی از جمله سطح رقابت، سطح سوالات کنکور، توانایی و آمادگی داوطلب، ترتیب انتخاب رشته و… بستگی دارد و با توجه به این عوامل، آمار دقیق و درصد قبولی در رشته ریاضی فیزیک در کنکور هر سال تغییر می‌کند. از آنجایی که رشته ریاضی فیزیک یکی از رشته‌های پرطرفدار در کشور می‌باشد، رقابت در آن بسیار بالا است و داوطلبان و دانش آموزان باید تلاش زیادی کنند تا رتبه قبولی رشته فیزیک خود را در کنکور افزایش دهند.

نقش کلاس خصوصی برای قبولی در رشته فیزیک

استفاده از کلاس‌های تدریس خصوصی فیزیک برای کسب درصد بالا در کنکور فیزیک مفید و موثر است. فیزیک درسی کاملاً مفهومی است و روابط ارائه شده در آن پدیده‌های فیزیکی واقعی را توصیف می‌کند. میزان تاثیر معلم خصوصی در موفقیت در کنکور به موارد مختلف بستگی دارد. نکته بسیار مهم این است که موفق شدن یک شخص در کنکور قبل از هر چیزی به خودش بستگی دارد شخصی که در مسیر موفقیت قرار گرفته است، استفاده از کلاس‌های خصوصی هم می‌تواند برای وی مفید باشد .

دانش آموزی که نمی داند چگونه درس بخواند، با به همراه داشتن یک معلم خصوصی خوب می تواند در کنکور به نتیجه مطلوب برسد. اگر می خواهید از کلاس های خصوصی برای موفق شدن در کنکور استفاده کنید،حتما با استادی کلاس داشته باشید،که خود ایشان در کنکور بسیار موفق بوده‌اند برای کسب رتبه برتر در کنکور و موفق شدن در این آزمون بسیار لازم است که با یک معلم خصوصی مجرب، متعهد و برجسته کلاس داشته باشید.

بسیاری از دانش آموزان نحوه صحیح برنامه ریزی و درس‌خواندن را نمی‌دانند که این امر موجب می‌شود آنها به نتیجه دلخواه خود دست نیابند. به همین منظور بهتر است از یک مشاوره تحصیلی کارکشته و خوب کمک بگیرند تا بتوانند مسیر خود را هموار کنند، برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد می‌کنیم مقاله مربوط به تأثیر مشاور تحصیلی در کنکور را مطالعه نمایید.

شرایط ادامه تحصیل در رشته فیزیک در داخل ایران چگونه است؟

فیزیک از دو شاخه کلی نظری و عملی تشکیل شده است و پیشنهاد می‌شود از طریق شاخه نظری تا مقطع کارشناسی ارشد و حتی دکترا ادامه تحصیل داده دهید، زیرا دانشگاه‌های ایران از جهت نظری در وضعیت خوبی به سر می‌برند که به عنوان برترین دانشگاه‌‌های رشته فیزیک می‌توان به پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، دانشگاه شریف، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه فردوسی اشاره کرد. البته لازم به ذکر است که بدانید، در سوی دیگر در شاخه عملی به دلیل وجود تحریم‌ها و پرخرج بودن وسایل دانشگاهی پیشنهاد به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر از کارشناسی نمی‌شود.

اگر قصد ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد یا دکترا در ایران را دارید، باید در آزمون کارشناسی ارشد که در اردیبهشت ماه برگزار می‌شود و یا آزمون دکترا در اسفند ماه شرکت کنید. این آزمون‌ها به صورت چهار گزینه‌ای و در مدت زمان محدودی برگزار می‌شوند، بنابراین آمادگی در حل سوالات گوناگون، سرعت عمل و دقت زیاد از اهمیت بالایی برخوردار است.

بازار کار رشته فیزیک در ایران به چه صورت است؟

بازار کار رشته فیزیک هم در کشور ایران و هم در سطح بین‌المللی، به عوامل گوناگونی از جمله سطح تحصیلات، گرایش تخصصی، مهارت‌های فردی و شرایط اقتصادی بستگی دارد و فارغ‌التحصیلان این رشته با داشتن مهارت‌های علمی و تحلیلی می‌توانند در زمینه‌های مختلف و صنایع گوناگون مشغول به کار شوند.

  • آموزش و تدریس: اگر هدفتان دبیری داشته باشد بعد از فارغ التحصیلی می‌توانید در آموزش و پرورش استخدام شوید.
  • صنعت و فناوری: اگر تمایل داشته باشید، می‌توانید در صنایع مختلفی از جمله صنایع خودروسازی، الکترونیک، نفت و گاز، انرژی‌های تجدیدپذیر، و هوافضا مشغول به کار شوید، اما باید بدانید که این مسئله به دانشگاهی که در آن تحصیل کرده‌اید، بستگی خواهد داشت؛ زیرا معمولاً کارفرمایان بیشتر به دانشگاه‌های خوب و دارای سطح علمی بالا اهمیت می‌دهند.
  • تحقیقات علمی و پژوهشی: برخی از پژوهشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی دولتی و خصوصی از جمله پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، سازمان انرژی اتمی و مراکز تحقیقاتی دانشگاه‌ها فرصت‌های شغلی متنوعی را برای پژوهشگران فیزیک فراهم می‌کنند.
  • برنامه‌نویسی و علوم داده: فیزیک‌ دانان به دلیل تسلط بر ریاضیات و مدل‌سازی، می‌توانند به راحتی وارد دنیای برنامه ‌نویسی و علوم داده شوند.

برای وارد شدن به بازار کار علاوه بر آشنایی با مهارت‌های تخصصی رشته مورد نظر، باید با سایر مهارت‌های شخصی هم آشنایی داشته باشید. در واقع این مهارت‌های فردی هستند که یک شخص را از میان رقبا متمایز می‌کند و موجب موفقیت او در زمینه‌ها و موقعیت‌های شغلی می‌شود. چنین مهارت‌هایی موجب تعامل بهتر فرد در سازمان و محیط‌های کاری او خواهد شد و به طور معمول با نام مهارت نرم از آن یاد می‌کنند.

امکان ادامه تحصیل در رشته فیزیک در خارج از کشور به چه صورت است؟

شما می‌توانید هم برای دوره کارشناسی ارشد و هم برای دوره دکتری رشته فیزیک جهت ادامه تحصیل در خارج از کشور اقدام نمایید. اگر می‌خواهید در مقطع دکترا در خارج از کشور به ادامه تحصیل در رشته فیزیک بپردازید، جهت گرفتن پذیرش از دانشگاه‌های خوب لازم است که از نمرات خوب و سابقه پژوهشی مناسبی برخوردار باشید. به عبارت دیگر شما باید دارای پایان نامه قوی در مقطع کارشناسی ارشد و همچنین حداقل یک مقاله خروجی از پایان نامه نیز دارا باشید. همچنین در کنار آن حتماً باید به یک یا دو نرم ‌افزار کاربردی مانند متلب، پایتون، متمتیکا و یا میپل تسلط داشته باشید. لازم به ذکر است که بدانید، افرادی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند، باید از شرایط بورسیه رشته فیزیک اطلاعات کافی داشته باشند و دارای مدرک زبان آیلتس یا تافل نیز باشند.

بازار کار رشته فیزیک در خارج از کشور

بازار کار رشته فیزیک در خارج از کشور برای فارغ‌التحصیلان با مدارک تحصیلات تکمیلی (به ویژه دکتری) و تخصص‌های خاص بستگی به تخصص و مهارت‌های آنها دارد که بسیار خوب و متنوع می‌باشد. فیزیکدانان در زمینه‌های مختلفی از تحقیقات بنیادی تا توسعه فناوری‌های پیشرفته، فرصت‌های شغلی جذابی دارند و آنها می‌توانند در مراکز مختلفی از جمله آزمایشگاه‌های فیزیک، موسسات تحقیقاتی و آموزشی، مراکز تحقیقاتی ریاضی و فیزیک، هواشناسی و بسیاری دیگر از مراکز مرتبط به فیزیک کار کنند. در ادامه با برخی دیگر از زمینه‌های کاری مهم برای فارغ‌التحصیلان فیزیک در خارج از کشور آشنا می‌شویم.

  • تحقیق و توسعه (R&D)
  • صنعت فناوری و مهندسی
  • آموزش و دانشگاه‌ها
  • صنعت انرژی و محیط زیست
  • صنعت پزشکی و بیوتکنولوژی
  • صنعت مالی
  • صنعت دفاعی

گرایش و مقاطع مختلف رشته فیزیک

به طور کلی رشته فیزیک در دوره کارشناسی بدون گرایش است ولی می‌توان با هدف ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در ۵ حوزه فیزیک نظری، فیزیک اتمی مولکولی، فیزیک حالت جامد، فیزیک هسته‌ای، فیزیک نجوم و هواشناسی اقدام به گرفتن تعدادی از دروس گرایشی در این رشته کرد. تعداد واحدهای تخصصی هر یک از این گرایش‌ها در دوره کارشناسی محدود است و تفاوت زیادی بین گرایش‌ها وجود ندارد. دوره‌های تحصیلات تکمیلی در گرایش‌های متفاوتی امکان ادامه تحصیل وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم.

گرایش‌های کارشناسی ارشد

  • فیزیک گرایش فیزیک اتمی و مولکولی
  • فیزیک گرایش فیزیک حالت جامد
  • فیزیک گرایش فیزیک ماده چگال
  • فیزیک گرایش فیزیک پلاسما
  • یزیک گرایش فیزیک هسته‌ای
  • فیزیک گرایش ذرات بنیادی و نظریه میدان‌ها
  • فیزیک گرایش نجوم و اختر ف
  • فیزیک گرایش گرانش و کیهان شناسی
  • فیزیک گرایش اپتیک و لیزر
  • فیزیک گرایش نانوفیزیک
  • فیزیک گرایش فتونیک
  • مهندسی هسته‌ای گرایش کاربرد پرتوها
  • مهندسی هسته‌ای گرایش گوداخت هسته‌ای
  • مهندسی هسته‌ای گرایش رآکتور
  • مهندسی هسته‌ای گرایش پرتوپزشکی
  • مهندسی هسته‌ای گرایش فیزیک بهداشت
  • مهندسی سیستم های انرژی گرایش تکنولوژی انرژی
  • مهندسی سیستم‌های انرژی گرایش انرژی و محیط زیست
  • مهندسی سیستم‌های انرژی گرایش سیستم‌های انرژی
  • آموزشی فیزیک

گرایش‌های  مقطع دکترا

  1. دکترای فیزیک گرایش اتمی مولکولی
  2. دکترای فیزیک گرایش فیزیک حالت جامد
  3. دکترای فیزیک گرایش نظری بنیادی
  4. دکترای فیزیک گرایش نجوم و اختر فیزیک
  5. دکترای فیزیک گرایش اپتیک لیزر

مزایا و مشکلات رشته فیزیک

رشته فیزیک نیز همانند سایر رشته‌‌های تحصیلی، دارای مزایا و چالش‌های خاص خود می‌باشد که آگاهی و درک این مزایا و مشکلات به شما کمک می‌کند تا تصمیم‌گیری آگاهانه‌تری در مورد انتخاب این رشته داشته باشید.

مزایای رشته فیزیک

یکی از بزرگ‌ترین مزایای فیزیک، توانایی فهم قوانین طبیعت است و برای درک چگونگی کارکرد جهان، از کوچک‌ترین ذرات زیراتمی تا بزرگ‌ترین ساختارهای کیهانی از علم فیزیک کمک گرفته می‌شود. جالب است بدانید این رشته در توسعه فناوری‌های نوین و کاربردی در صنایع مختلف نقش اساسی دارد، زیرا بسیاری از تکنولوژی‌های پیشرفته مانند لیزر، نیمه‌هادی‌ها، MRI و انرژی هسته‌ای از کشفیات و اصول فیزیک نشأت می‌گیرند. این رشته بر تفکر منطقی، استدلال و حل مسائل پیچیده تأکید بخصوصی دارد، زیرا این مهارت‌ها علاوه بر فیزیک، در بسیاری از زمینه‌های دیگر زندگی نیز تاثیر بسزایی دارند.

مشکلات و چالش ‌های رشته فیزیک

رشته فیزیک کاملا به ریاضی وابسته است و بسیاری از مفاهیم فیزیکی به تسلط بر معادلات پیچیده و مدل‌های ریاضی نیاز دارند که این موضوع ممکن است برای تعدادی از دانشجویان سخت و چالش ‌برانگیز باشد. دانشجویان این رشته ممکن است فشار روانی زیادی را متحمل شوند، زیرا برای تسلط کامل بر مفاهیم فیزیک و انجام تحقیقات علمی در این زمینه، وقت زیادی را باید صرف مطالعه و پژوهش کنند. همچنین در رشته فیزیک علی الخصوص در سطوح پیشرفته و تحقیقاتی، رقابت علمی می‌تواند بسیار شدید باشد که این امر ممکن است فشار زیادی را به دانشجویان وارد کند.

نتیجه گیری

همان‌طور که مشاهده کردید، در این مقاله از سایت استاد عربشاهی با صفر تا صد رشته فیزیک آشنا شدیم. در نهایت رشته فیزیک برای کسانی آینده ساز است که حس کنجکاوی بسیار قوی نسبت به تمام وقایع اطراف خود دارند. با توجه به اینکه در مدارس به خوبی به تدریس فیزیک پرداخته نمی‌شود کمتر کسی واقعاً به فیزیک علاقمند می‌شود. به دانش آموزانی که به رشته فیزیک علاقه و قصد ادامه تحصیل در رشته را دارند، پیشنهاد می‌کنیم از اساتید برتر فیزیک سایت مهندس علیرضا عربشاهی کمک بگیرند، تا بتوانند به نتیجه دلخواه خود دست یابند.

اشتراک گذاری:
مشاوره رایگان و انتخاب کلاس
Shape