معرفی صفر تا صد رشته روان شناسی به دانش آموزان کنکوری
رشته روانشناسی یکی از شاخههای تخصصی پزشکی است که به مطالعه، تشخیص و درمان اختلالات روانی و رفتاری میپردازد. این رشته ترکیبی از دانش پزشکی، علوم اعصاب و روانشناسی است و نقش مهمی در بهبود سلامت روان جامعه ایفا میکند.
برای انتخاب رشته روانشناسی اول باید علاقه خود به کار با بیماران، درک عمیق از روان انسان و توانایی تحلیل مسائل پیچیده را بررسی کنید. سپس آگاهی از درآمد رشته روانشناسی نیز میتواند به تصمیم گیری بهتر شما کمک کند، زیرا این رشته علاوه بر شان اجتماعی بالا، فرصتهای شغلی مناسبی در بیمارستانها، کلینیکها و مراکز مشاوره دارد. برای موفق شدن در این رشته علاقه به یادگیری مداوم و پشتکار در روبرو شدن با چالشهای حرفهای مهم است. اگر فکر میکنید که تواناییهای شخصی و اهداف شغلی شما با ویژگیهای رشته روانشناسی همخوانی دارد این رشته میتواند انتخابی درست برای شما باشد و شما را به فردی مفید در کمک به سلامت روان جامعه تبدیل کند. در ادامه این مقاله از سایت مهندس عربشاهی همراه ما باشید تا با صفر تا صد رشته روانشناسی بیشتر آشنا شویم.
آشنایی با رشته روانشناسی (psychology)
علم روانشناسی علم مطالعه رفتار و فرایندهای ذهن انسان است. روانشناسی بر اساس روشهای علمی، به احساسات، شخصیتها ادراک، تفکر، حافظه و غیره در انسان میپردازد. روانشناسی که با نام (psychology) شناخته میشود، در حقیقت، مطالعه ذهن است و دانشجویان این رشته در طول تحصیل خود برای شناخت افراد و گروهها برای تشخیص مسائل گوناگون تلاش میکنند.
چگونه برای کنکور روانشناسی آماده شویم؟
دانش آموزن و داوطلبان کنکور برای آمادگی در کنکور روانشناسی به برنامهریزی دقیق و استراتژیهای مؤثر نیاز دارند و با توجه به حجم بالای مطالب و سختی این آزمون، رعایت نکات کلیدی و مهم میتواند بسیار موثر باشد و آنها را به سوی موفقیت سوق دهد. در ادامه شما را با چند گام برای کمک به آمادگی در کنکور روانشناسی آشنا میکنیم.
- برنامهریزی و مدیریت زمان
اولین و مهمترین گام، تهیه یک برنامه مطالعاتی جامع و شخصی میباشد که برای بهرهوری حداکثری از زمان، باید یک برنامهریزی دقیق و منظم داشته باشید. این برنامه میتواند زمان بندی مشخص برای هر درس، زمان مرور، تست زنی و استراحت را شامل شود.
- شناسایی منابع و سرفصلها
دومین گام برای آماده شدن، آشنایی با منابع و سرفصلهای کنکور روانشناسی میباشد. در این مرحله دانش آموزان باید مطالعه کتابهای درسی و منابع معرفی شده توسط سازمان سنجش را در اولویت خود قرار دهند و از خواندن مطالب غیرضروری جلوگیری کنند.
- مطالعه عمیق و موثر
در مطالعه خود تنها به خواندن متنها اکتفا نکنید و بجای حفظ کردن مطالب، سعی کنید آنها را به طور عمیق بفهمید. شما میتوانید از روشهایی مانند خلاصهنویسی، نمودار کشیدن و تدریس مطالب به دیگران کمک بگیرید. به شما پیشنهاد میکنیم از منابع کمک آموزشی مانند کتابهای تست، آزمونهای آزمایشی و نرم افزارهای آموزشی برای تثبیت مطالب کمک بگیرید تا با نحوه طرح سوالات کنکور آشنا شوید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم مقاله مربوط به بستههای آموزشی بهتر است یا کلاس خصوصی؟ را بررسی نمایید.
- استراحت و آرامش روانی
به همان میزان که تسلط بر مطالب کنکوری اهمیت دارد، حفظ آرامش و استراحت مناسب نیز به همان اندازه حائز اهمیت است. خواب کافی، تغذیه مناسب کنکوریها و استفاده از تکنیکهای کاهش استرس مانند تنفس عمیق میتواند به دانش آموزان تا روز کنکور کمک بخصوصی کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به خواب و استراحت منظم داوطلبان کنکور، به شما پیشنهاد میکنیم مقاله مربوط به ساعت خواب دانش آموز کنکوری چگونه است؟ را مطالعه نمایید.
رشته روانشناسی زیر شاخه کدام رشته است؟
به طور کلی رشته روانشناسی زیرشاخهی رشته علوم انسانی میباشد که در این رشته به مطالعه رفتار انسانها، فرایندهای ذهنی و نحوه تعامل افراد با محیط اطرافشان پرداخته میشود و همچنین روانشناسی مباحثی مانند یادگیری، حافظه، احساسات، شخصیت، شناخت و اختلالات روانی را در بر میگیرد و هدف آن درک و توضیح رفتار و تجربیات انسانی است.
دروس تخصصی در کنکور انسانی برای رشته روانشناسی
در کنکور سراسری گروه علوم انسانی، داوطلبان علاقه مند به رشته روانشناسی باید در چندین درس تخصصی تسلط کامل داشته باشند. در ادامه دروس اصلی این رشته را برای داوطلبانی که قصد انتخاب رشته روانشناسی را دارند، معرفی میکنیم، همراه ما باشید.
- ریاضی
- اقتصاد
- ادبیات تخصصی
- عربی تخصصی
- تاریخ و جغرافیا
- علوم اجتماعی
- فلسفه و منطق
- روانشناسی
معدل لازم برای رشته روانشناسی بدون کنکور
معدل لازم برای پذیرش در رشته روانشناسی بدون کنکور، به شرایط و قوانین دانشگاه و سال تحصیلی بستگی دارد و هر ساله ممکن است عدد آن تغییر کند، اما در برخی از دانشگاههای غیرانتفاعی و مؤسسات آموزش عالی، پذیرش در رشته روانشناسی از طریق سوابق تحصیلی (بدون کنکور) صورت میگیرد.
معمولاً برای پذیرش در رشتههای بدون کنکور، داشتن معدل بالاتر از میانگین معمولی دیپلم (حدود ۱۴ یا ۱۵) لازم است و معدلهای بالای ۱۸ شانس قبولی شما را در این رشته افزایش میدهد. قابل به ذکر است که بدانید، در دانشگاههای مختلف، این حداقل معدل ممکن است بسیار متفاوت باشد.
رتبه لازم برای قبولی در رشته روانشناسی
رتبه لازم برای قبولی در رشته روانشناسی در کنکور سراسری به عوامل متعددی از جمله نوع دانشگاه، محل جغرافیایی دانشگاه، سال تحصیلی و… بستگی دارد و برای قبولی در رشته روانشناسی در دانشگاههای مختلف نیاز به رتبههای متفاوتی دارید. اصولاً برای قبولی در دانشگاههای دولتی معتبر مثل دانشگاه تهران، دانشگاه الزهرا و دانشگاه علامه طباطبایی به رتبههای بالاتری نیاز دارید.
به طور مثال در دانشگاههای بزرگ مثل دانشگاه تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و دانشگاههای مشابه، رتبهای در حدود زیر ۵۰۰۰ در گروه انسانی لازم است و برای قبولی در دانشگاههای شهرستانها و سایر دانشگاهها، این رتبه ممکن است تغییر کند، اما به طور کلی رتبهای در حدود ۵۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ میتواند باعث قبولی در این رشته شود. اما همواره باید به این نکته توجه کنید که این رتبهها هر ساله متفاوت هستند و بسته به تعداد داوطلبان و ظرفیت دانشگاهها ممکن است متغیر باشد.
پیشنهاد مطالعه: چگونه رتبه برتر کنکور شویم؟
دانشگاههای ارائه دهنده رشته روانشناسی
دانشگاههای زیادی در ایران رشته روانشناسی را ارائه میدهند. برخی از بهترین دانشگاهها در این زمینه عبارتند از:
- دانشگاه تهران
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه علامه طباطبایی
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
- دانشگاههای غیرانتفاعی و پیام نور
نقش مشاور در کنکور روان شناسی
مشاور تحصیلی در کنکور روانشناسی نقش بسیار مؤثری را ایفا میکند و مانند نقش یک راهنما و همراه در یک مسیر پر پیچ و خم به دانش آموزان کنکوری کمک میکند. مشاور تحصیلی با ارائه دانش، تجربه و راهنماییهای تخصصی، به داوطلبان کمک میکند تا با آمادگی کامل و بهینه در این آزمون سرنوشت ساز شرکت کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم مقاله مربوط به تأثیر مشاور تحصیلی در کنکور را بررسی نمایید
رشته روانشناسی برای چه کسانی مناسب است؟
برای اینکه متوجه شوید رشته روانشناسی برای چه کسانی مناسب است، باید به ویژگیها و علاقمندیهای افراد توجه کنید.
علاقمند به فهمیدن رفتارها و افکار دیگران
اگر همیشه دوست داشتید بدانید چرا افراد به گونهای خاص رفتار میکنند یا چه چیزی باعث خوشحالی یا ناراحتی افراد میشود، رشته روانشناسی برای شما مناسب است. علاقمندان به روانشناسی اصولاً کنجکاو هستند و دوست دارند درک عمیقتری از رفتار انسانها و علل آن داشته باشند. این افراد ممکن است از خواندن کتابهای روانشناسی، مشاهده رفتارهای متفاوت در افراد و تحلیل آنها لذت ببرند.
مهارت شنیدن و ارتباط برقرار کردن
روانشناسان باید قادر باشند به خوبی به دیگران گوش دهند و با آنها ارتباط برقرار کنند. داشتن مهارتهای ارتباطی قوی و توانایی شنیدن فعالانه از ویژگیهای اصلی یک روانشناس موفق است. این افراد باید بتوانند با مراجعین خود به طور موثر ارتباط برقرار کنند و فضایی امن را برای بیان احساسات و مشکلات آنها فراهم کنند.
توانایی تحلیل و حل مسئله
روانشناسان باید بتوانند مشکلات را تحلیل کرده و راه کارهای مناسب برای آنها پیدا کنند. روانشناسان باید بتوانند مسائل پیچیده روانی را تشخیص دهند و با به کارگیری از دانش و مهارتهای خود راههای مناسبی برای آنها ارائه دهند. این توانایی به آنها کمک میکند تا درک بهتری از مشکلات مراجعین داشته باشند و به طور موثری به آنها کمک کند.
علاقمند به تحقیق و مطالعه
اگر دوست دارید همیشه در حال یادگیری و تحقیق باشید، این رشته برای شما مناسب است. روانشناسان باید همیشه به دنبال کسب دانش جدید و به روز رسانی اطلاعات خود باشند. دوست داران این رشته معمولاً از مطالعه مقالات علمی، شرکت در کنفرانسها و انجام تحقیقات علمی لذت میبرند.
بیشتر بدانید: راهکارهای علمی مهار و کنترل استرس و اضطراب کنکور
گرایشهای دوره کارشناسی رشته روانشناسی
قبلتر از این، رشته روانشناسی در دوره کارشناسی هم گرایش داشت اما امروزه گرایش خاصی در دوره کارشناسی وجود ندارد. به طور کلی در دوره کارشناسی دانشجویان ۴ سال با مفاهیم پایه و عمومی رشته روانشناسی آشنا میشوند و برای تخصصیتر شدن علم خود باید در دوره کارشناسی ارشد یکی از گرایشها را برگزینند. در دوره کارشناسی تعداد کل واحدها ۱۴۴ واحد است که ۲۲ واحد آن عمومی ۷۱ واحد پایه و ۴۰ واحد تخصصی و همینطور ۱۰ واحد انتخابی میباشد.
رشته روانشناسی گرایشهای مختلفی دارد در ادامه چند مورد از این شاخهها را نام برده و به اختصار درباره آنها توضیح میدهیم.
- مشاوره: کمک در حل مشکلات و تصمیم گیریهای قسمتهای دشوار زندگی مانند ازدواج یا انتخاب رشته
- روانشناسی بالینی: کمک کردن انسانها در شرایط سخت مانند اضطراب افسردگی و سایر بیماریهای روانی
- روانشناسی شغلی: مشاوره به شرکتها برای بهبود عملکرد و رضایت شغلی کارکنان
- روانشناسی جرم شناسی: به کارگیری از تئوریهای روانشناسی در شناسایی جرم و بهبود مجرمین
- روانشناسی سلامت: گسترش نگرش رفتا سالم، کمک به بیماران و خانوادهها برای غلبه بر بیماریها
در دوره کارشناسی علاوه بر گرفتن مدرک لیسانس میتوانید با شرکتها در کارگاهها و سمینارها مدارک مختلفی را کسب کنید و مهارت خود را افزایش دهید. روانشناسی و فلسفه کارشناسی، روانشناسی رشد و روانشناسی و مدیریت کارشناسی از جمله مدارکی است که میتوانید دریافت کنید و ارتقا شغلی داشته باشید.
کارشناسی ارشد روانشناسی
بازار کار در این مقطع در گرایشهای روانشناسی عمومی، بالینی، روانشناسی کودک و شخصیت یکسان است. فارغ التحصیلا ن میتوانند در مراکزی مثل بهزیستی، شهرداری،، سازمان زندانها، مدارس و مهد کودکها، کلینیکهای درمانی و ترک اعتیاد و همکاری با روانپزشکان در زمینههای تشخیص و درمان کار کنند. همچنین با دریافت مجوز از سازمان نظام روانشناسی برای تاسیس کلینیک مشاوره اقدام نمایند.
میزان درآمد رشته روانشناسی
میزان درآمد روانشناسان به گرایش تخصصی، تجربه کاری و محل کار آنها بستگی دارد. به طور کلی روانشناسان بالینی که در کلینیکها و بیمارستانها مشغول به فعالیت هستند، درآمد بالاتری نسبت به سایر گرایشها دارند. با همه این اوصاف روانشناسی حرفهای جزو پردرآمدترین شغلهای رشته انسانی به شمار میآید. همچنین روانشناسانی که در بخش خصوصی کار میکنند، ممکن است درآمد بیشتری داشته باشند. متوسط درآمد روانشناسان تازه کار در ایران حدود ۷ تا ۱۲ میلیون در ماه است اما این مبلغ بسته به شرایط مختلف میتواند متغیر باشد.
مزایا و معایب رشته روانشناسی
روانشناسی هم مانند تمام رشتههای تحصیلی دیگر که در دسته بندی علوم انسانی قرار میگیرند، مزایا و معایب خودش را دارد. از افتخار کردن به خودتان، وقتی که حال روحی یک مریض بهتر میشود گرفته تا وقتی که فشار کاری روانتان را به هم میریزد، همه و همه جز روانشناسی اند. در ادامه با مزایا و معایب رشته روانشناسی بیشتر آشنا میشویم، همراه ما باشید.
مزایا رشته روان شناسی
- کمک به دیگران و بهبود کیفیت زندگی آنها
- یادگیری پیوسته و کسب دانش جدید
- تعامل با افراد مختلف و فهمیدن رفتار آنها
- رضایت از کار و احساس مفید بودن
- مطالعه مداوم و آشنایی با علم نوین روانشناسی
معایب رشته روان شناسی
- مواجهه با مشکلات پیچیده و دشوار
- نیاز به صبر و تحمل زیاد
- فشار عاطفی و نیاز به مدیریت احساسات
- بدرفتاری احتمالی بعضی از مراجعه کنندگان
- مواجهه با بیماریهای خاص روحی و روانی
مراحل و آینده تحصیلی در رشته روانشناسی
برای تحصیل در رشته روانشناسی، دانشجویان باید مراحل مختلفی را سپری کنند. این مراحل شامل موارد زیر میشود.
مقطع کارشناسی
در این مقطع، دانشجویان با مفاهیم پایهای آشنا میشوند و دروس مهم این رشته را فرا میگیرند. این مقطع معمولاً ۴ سال طول میکشد.
مقطع کارشناسی ارشد
در این مقطع، دانشجویان به طور تخصصیتر در یکی از گرایشهای روانشناسی تحصیل و مهارتهای عملی و پژوهشی خود را بهبود میبخشند. این مقطع معمولاً ۲ سال طول میکشد.
مقطع دکترا
در این مقطع دانشجویان به پژوهشهای عمیقتر در زمینه روانشناسی میپردازند و پایان نامهای کامل در زمینه تحقیقاتی خود ارائه میکنند. این مقطع معمولاً ۳ تا ۵ سال طول میکشد.
مهاجرت از طریق رشته روانشناسی
مهاجرت از طریق رشته روانشناسی به شدت طرفدار دارد. علتش هم وجود دانشگاهها و اساتید خیلی خوب روانشناسی در خارج از کشور است. البته بازار کار رو به رشد و آینده درخشانش هم بی تاثیرنیست. دانشجوهای عزیز باید به زبان انگلیسی و زبان کشور مقصد مسلط باشند و مدرک زبان معتبری با توجه به کشور مقصد داشته باشند.
بهترین کشورهای دنیا برای ادامه تحصیل رشته روانشناسی
برای ادامه تحصیل رشته روانشناسی در خارج از کشور، انتخاب کشور مناسب به عوامل مختلفی مانند کیفیت آموزش، فرصتهای شغلی پس از تحصیل، شرایط زندگی و هزینههای تحصیل بستگی دارد. در ادامه، برخی از بهترین کشورهای دنیا برای تحصیل در رشته روانشناسی را به شما معرفی میکنیم.
- کانادا
- ایالات متحده
- بریتانیا
- استرالیا
- اسپانیا
- ژاپن
فرصت های شغلی بعد از فارغ التحصیلی از رشته روانشناسی
دانشجویان پس از فارغالتحصیلی از رشته روان شناسی، فرصتهای شغلی متنوعی دارند و هر یک از این فرصتها به مهارتها و تخصصهایی که فرد در دوران تحصیل کسب کرده است، بستگی دارد. در ادامه شما را با برخی از مهمترین مشاغل در حوزه روانشناسی آشنا میکنیم، همراه ما باشید.
- روان شناس بالینی
- روانشناس مشاوره
- روان شناس کودک و نوجوان
- روانشناس صنعتی و سازمانی
- روان شناس اجتماعی
- روانشناس ورزشی
- روانش شناس در حوزه درمانهای رون درمانی (Psychotherapy)
- روانشناس مشاوهر تحصیلی
- مشاور در حوزه سلامت روان
- محقق و تحیلگر دادههای روان شناسی
- آموزش و تدریس در دانشگاهها و مدارس
- مدیر منابع انسانی
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله از سایت استاد عربشاهی گفته شد، رشته روان شناسی برای دانشآموزان کنکوری به عنوان یک انتخاب جذاب و پر مخاطب شناخته میشود، چرا که این رشته امکان شغلی متنوع، کمک به دیگران، بهبود سلامت روان جامعه و رشد فردی را برای داوطلبان فراهم میکند. دلایل انتخاب این رشته معمولاً ناشی از علاقه به درک رفتار انسانها، تمایل به حل مشکلات روانی و عاطفی و داشتن تأثیر مثبت در زندگی افراد میباشد.