معرفی کامل رشته حقوق؛ از گرایشها و بازار کار تا درآمد
اگر شما یک دانش آموز پرتلاش کنکوری رشته علوم انسانی هستید و دوست دارید در یکی از بهترین رشتههای علوم انسانی ادامه تحصیل دهید، پیشنهاد میکنیم که تمام رشتههای علوم انسانی را به خوبی بشناسید و متناسب با علاقهای که دارید بهترین رشته را انتخاب کنید.
رشته حقوق یکی از رشتههای برجسته و پر اهمیت در عرصه تحصیلات دانشگاهی است که قواعد و مقررات حاکم بر روابط افراد و نهادهای اجتماعی بررسی میکند و دانشجویان این رشته با مطالعه موضوعات مختلف حقوقی از جمله اصول دادرسی، آگاهی از نظامهای قانونی مختلف و بررسی تعارضات حقوقی، توانایی تحلیل و حل مسائل پیچیده را در حوزههای مختلف تجربه میکنند. در ادامه این مقاله از سایت مهندس عربشاهی، به معرفی رشته حقوق، رتبه قبولی این رشته، گرایشها و نحوه پذیرش در دانشگاههای مختلف میپردازیم، برای کسب اطلاعات بیشتر همراه ما باشید.
معرفی رشته حقوق (law field)
رشته حقوق یکی از محبوبترین رشته برای گروههای داوطلب در رشتههای علوم انسانی میباشد که به بررسی قوانین و مقررات حقوقی مربوط به جامعه میپردازد و امروزه در تمام جنبههای زندگی احساس میشود. این رشته در زمینههای مختلفی مانند حقوق مدنی، حقوق جزا، حقوق بینالملل، حقوق تجارت، حقوق بشر، و دادرسی نقش دارد و هدف اصلی آن فراهم کردن زمینههای حقوقی برای تأمین عدالت، نظم اجتماعی و حل مناقشات بین افراد یا گروهها میباشد.
همچنین شاخهای از حقوق به روابط بینالملل میپردازد که به دو بخش روابط بینالملل عمومی و روابط بینالملل خصوصی تقسیم میشود که در آن به روابط بین دولتها و سازمانهای بینالملل پرداخته میشود. دانشجویان با تحصیل در رشته حقوق یاد میگیرند که چگونه اصول قانونی را تحلیل کرده و در مسائل مختلف به درستی از آنها استفاده کنند.
دروس ضروری برای قبولی در رشته حقوق
اگر قصد دارید در رشته حقوق ادامه تحصیل دهید باید به ضرایب دروس اختصاصی و علوم انسانی توجه ویژه کنید، زیرا ضرایب این دروس تاثیر زیادی در رتبه شما دارد. ضرایب دروس اختصاصی زیر گروه یک رشته انسانی به شرح زیر است.
- زبان عربی
- زبان و ادبیات فارسی
- فلسفه و منطق
- ریاضی
- روانشناسی
- اقتصاد
- تاریخ و جغرافیا
- علوم اجتماعی
در کنار این دروس، آگاهی از مباحث اقتصادی و آیین دادرسی نیز میتواند در موفقیت در آزمونهای ورودی و درک بهتر مفاهیم حقوقی کمک کند.
رتبه قبولی در رشته حقوق
رشته حقوق در دانشگاههای دولتی، پیام نور، آزاد تدریس میشود و رتبه قبولی در این رشته به عواملی مانند نوع دانشگاه، میزان سهمیه، منطقه و… بستگی دارد. به طور کلی رتبه قبولی در دانشگاههای تهران تا حداکثر رتبه ۱۹۰ و در دیگر دانشگاههای دولتی کشور حداکثر تا رتبه ۱۱۰۰۰ میباشد.
نقش و تاثیر معلم خصوصی در قبولی رشته حقوق
رشته حقوق یکی از رشتههای دانشگاهی معتبر و پرطرفدار میباشد که هر ساله تعداد زیادی از داوطلبان برای قبولی در آن تلاش میکنند و همانطور که میدانید، برای ورود به این رشته به مفاهیم پیچیده و مباحث مختلف از جمله حقوق مدنی، جزا، فلسفه حقوق و قوانین بینالمللی تسلط کامل داشته باشید که در این زمینه معلم خصوصی میتواند نقش بسیار مهمی در آمادهسازی شما برای قبولی در رشته حقوق داشته باشد.
به عنوان یکی از بزرگترین مزایای استفاده از معلم خصوصی میتوان به شخصیسازی کردن فرآیند یادگیری اشاره نمود. معلمان نمیتوانند در کلاسهای عمومی بر نیازهای همه دانشآموزان به خوبی تمرکز کنند، در حالیکه معلم خصوصی با توجه به ضعفها و نقاط قوت هر دانشآموز میتواند برنامهریزی مناسبی به او ارائه دهد و برای قبولی در رشته حقوق به داوطلبان کمک کند.
همچنین در کنار معلم خصوصی، مشاور تحصیلی نقش بسیار پررنگی را در آینده داوطلبان ایفا میکنند، به همین منظور برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به وظایف مشاور به شما پیشنهاد میکنیم مقاله مربوط به تاثیر مشاور تحصیلی در کنکور را مطالعه نمایید.
از دیپلم تا لیسانس حقوق چند سال طول میکشد؟
مقطع لیسانس رشته حقوق در یک دوره ۴ ساله با ۸ ترم برای دانشجویان رشته حقوق ارائه میشود. در حقیقت دانشجویان این رشته میتوانند در مدت ۴ سال تمامی واحدهای دانشگاهی خود را بگذرانند و از دانشگاه فارغ التحصیل شوند.
رشته حقوق برای چه کسانی مناسب است؟
رشته حقوق برای افرادی که به مسائل قانونی، عدالت، حقوق بشر و حل اختلافات علاقه دارند، مناسب میباشد و انتخاب این رشته حتما باید بر اساس علاقه صورت گیرد، نه صرفاً به دلیل اینکه رشته برتر علوم انسانی است. از آنجایی که بسیاری از منابع و اصطلاحات رشته حقوق به زبان انگلیسی، فرانسوی و یا عربی میباشد پس دانشجویان رشته حقوق بهتر است به این زبانها تا حدود زیادی مسلط باشند و توانایی بیان مطالب خود به صورت شفاهی و نوشتاری داشته باشند، چرا که وکلا، قضات و مشاوران حقوقی باید توانایی قانع کردن دیگران را داشته باشند، همچنین فن بیان و نحوه استدلال برای حقوقدانان و وکیلان بسیار اهمیت دارد.
یکی دیگر از تواناییهای لازم برای این رشته، داشتن حافظه خوب، تسلط و آشنایی کامل در قوانین و امور حقوقی، دقت بالا و جسارت دانشجویان میباشد و آنها باید نسبت به موکل خود صداقت و امانتداری داشته باشند تا بتوانند در این رشته موفق شوند.
مزایا و معایب رشته حقوق
رشته حقوق از شان، منزلت و درآمد خوبی در جامعه برخوردار است. طوری که اگر شما در یک دعاوی موفق شوید، مراجعه کنندگان زیادی به دفتر شما رجوع میکنند.
از سختیهای رشته حقوق کار زیاد و زمان کاری نامشخص آن است. کارشناسان حقوق در دل ماجراهای مختلف و گاهی اوقات خشن مانند داستانهای جنایی و قتل قرار میگیرند و باید روحیه بالا و توانایی تحمل استرس را داشته باشد. همچنین تعداد فارغ التحصیلان رشته حقوق زیاد است و تا حدودی این رشته در جامعه اشباع شده است، به همین دلیل بازار رقابتی بین آنها وجود دارد وکیلها و حقوقدانانی موفق هستند که تجربه، مهارت و توانمندی بیشتری داشته باشند.
در بسیاری از آموزشگاهها و مدارس کشور از روشهای سنتی برای تدریس دروس کمک میگیرند که به دانش آموزان برای کسب موفقیت بیشتر کمک نمیکنند، اما اساتید مجرب سایت استاد عربشاهی از روشهای نوین استفاده میکنند که مسیر موفقیتر را برای دانش آموزان هموار میکنند، اگر اطلاعات کافی راجع به روشهای نوین تدریس ندارید، به شما پییشنهاد میکنیم مقاله مربوط به هر آنچه درباره روش های نوین تدریس و انواع آن باید بدانید را مطالعه نمایید.
درسها و واحدهای رشته حقوق
رشته حقوق در مقاطع مختلف تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) مجموعهای از دروس تئوری و عملی شامل میشود که دانشجویان را با اصول حقوقی و نحوه کاربرد آنها در مسائل واقعی آشنا میکند و درسهای پایه این رشته شامل موارد زیر میباشد.
- مقدمه علم حقوق
- حقوق جزای عمومی
- حقوق اساسی
- حقوق مدنی
- مبانی علم اقتصاد
- عربی
- مالیه عمومی
- مبانی جامعه شناختی
درسهای اصلی و تخصصی رشته حقوق
- آیین دادرسی مدنی
- متون حقوقی
- آیین دادرسی کیفری
- حقوق اساسی
- حقوق جزای عمومی
- حقوق بین المللی عمومی
- حقوق سازمانهای بینالمللی
- حقوق اداری
- اصول فقه
- متون فقه
- حقوق تجارت
- قواعد فقه
- حقوق تطبیقی
- ادله ثبات دعوی
- حقوق کار
- پزشکی قانونی
- کار تحقیقی
- حقوق بین الملل خصوصی
بازار کار و درآمد رشته حقوق
از بهترین کارهایی که فارغ التحصیلان رشته حقوق میتوانند در آن به کار بپردازند، وکالت است که نیازمند گذراندن آزمون کانون وکلا و یا گرفتن پرونده وکالت است. بعد از اینکه شخص در آزمون قضاوت شرکت کرد و مصاحبه شفاهی را قبول شد میتواند با استفاده از آزمونهای استخدامی در ادارههای مختلف مشغول به فعالیت شود.
به دلیل ازدیاد فارغ التحصیلان در این رشته، هم اکنون شاغل شدن در این حرفه کار راحتی نیست و آنها با محدودیتهای زیادی روبرو میشوند، اما اگر دانشجویی در کار خود بسیار خوب و توانمند ظاهر شود میتواند به کار در دادگستری و مشاور حقوقی بانک، شهرداری و شرکتهای گوناگون امید داشته باشد.
فردی که در آزمون ورودی کانون وکلا پذیرش شود بعد از گذراندن دو سال کارآموزی با موفقیت میتواند پروانه وکالت گرفته و دفتر وکالت تاسیس کند و همچنین اگر مدرک دکترای معتبری از دانشگاه دریافت کنند، میتوانند این رشته را در دانشگاهها نیز تدریس کنند.
کارهای مناسب فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی رشته حقوق
فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی رشته حقوق پس از پایان دوره تحصیل خود میتوانند در بسیاری از حوزهها و مشاغل مختلف مشغول به کار شوند، در ادامه به معرفی برخی از مشاغل مناسب برای فارغالتحصیلان حقوق میپردازیم.
- قضا
- بازپرسی و دادیاری تحریر ادله
- امور ورشکستگی و سرپرستی محجورین فنی و حقوقی
- ادارات اجرای احکام شامل موارد مدنی و کیفری
- اداره ثبت اسناد و و املاک
- دفاتر اسناد رسمی به صورت سر دفتر و دفتر یار
- وکالت دعاوی خصوصی و دولتی
- تنظیم قراردادهای اقتصادی و بازرگانی داخلی و خارجی
- مشاوران حقوقی
آیا امکان ادامه تحصیل در این رشته در خارج از کشور وجود دارد؟
حقوق از جمله رشتههای پرطرفدار در سطح جهان میباشد و در دانشگاههای معتبر جهان تدریس میشود. سالانه هزاران دانشجوی بین الملل برای تحصیل حقوق در این دانشگاهها درخواست میدهند. شما میتوانید در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در خارج از کشور تحصیل کنید که امکان اخذ بورسیه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا بیشتر است.
بسیاری از دانش آموزان در دوران کنکور، دچار استرس و اضطراب زیادی میشوند که ممکن است تاثیر منفی در نتیجه آزمون آنها داشته باشد، چنانچه با علائم و روش درمان استرس در دوران کنکور آشنا نیستید، به شما پیشنهاد میکنیم، مقاله مربوط به راهکارهای علمی مهار و کنترل استرس و اضطراب کنکور را مطالعه نمایید.
دانشگاههای پذیرنده رشته حقوق
دانشگاههای پذیرنده رشته حقوق در ایران بسیار زیاد است و علاوه بر دانشگاههای دولتی، بسیاری از دانشگاههای آزاد اسلامی و غیرانتفاعی نیز اقدام به پذیرش دانشجو در رشته حقوق کردهاند.
دانشگاههای دولتی پذیرنده رشته حقوق عبارتند از
- دانشگاه آیت الله بروجردی
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه بوعلی سینا
- دانشگاه بیرجند
- دانشگاه بین المللی امام خمینی
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه تهران
- دانشگاه حکیم سبزواری
- دانشگاه زنجان
- دانشگاه زابل
- دانشگاه رازی
- دانشگاه شهید مدنی
- دانشگاه سمنان
- دانشگاه شاهد
- دانشگاه شهر کرد
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه شهید چمران
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه علامه طباطبایی
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه قم
- دانشگاه کاشان
- دانشگاه کردستان
- دانشگاه گیلان
- دانشگاه مازندران
- دانشگاه مراغه
- دانشگاه لرستان
- دانشگاه الزهرا
- دانشکده علوم انسانی حضرت معصومه
- دانشگاه یزد
- دانشگاه بجنورد
- مجتمع آموزش عالی گناباد
گرایشهای رشته حقوق
حقوق در مقطع کارشناسی هیچ گرایشی ندارد، اما ادامه تحصیل رشته حقوق تا مقطع دکترا در گرایشهای مختلفی امکانپذیر است که در ادامه آنها را نام میبریم.
- حقوق خصوصی
- حقوق بینالملل
- حقوق جزا و جرم شناسی
- حقوق عمومی
- حقوق بشر
- حقوق مالکیت فکری
- حقوق محیط زیست
- حقوق اقتصادی
- حقوق تجارت بین الملل
- حقوق و معارف اسلامی
- حقوق تجاری اقتصادی بین المللی
- حقوق ارتباطات
- حقوق سردفتری
- حقوق ثبت اسناد و املاک
- حقوق حمل و نقل
- فقه و حقوق اسلامی
- فقه و حقوق خصوصی
- حقوق کیفری اطفال و نوجوانان
- مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی
- فقه و حقوق جزا
- مدیریت نظارت و بازرسی
- مدیریت دادگستری
- حقوق دادرسی اداری
- حقوق هنری و ادبی
- حقوق خانواده
- حقوق شرکتهای تجاری
- حقوق هوایی
- حقوق پزشکی و فقه و حقوق اقتصادی
نتیجه گیری
در این مقاله ما به معرفی صفر تا صد رشته حقوق پرداختیم و از آنجایی که انتخاب یک رشته برای آینده شغلی کار بسیار سخت و نگران کنندهای است، نیاز به تجربه و دانش بسیاری دارد. چنانچه در زمینه تحصیل رشته حقوق سوالی دارید یا به دریافت مشاوره تخصصی تحصیلی نیاز دارید، با کارشناسان سایت مهندس عربشاهی در مرکز مشاوره تماس حاصل فرمایید تا شما را به صورت دقیق راهنمایی کنند.