معرفی صفر تا صد رشته حسابداری
رشته حسابداری یکی از رشتههای محبوب و کاربردی در دنیای امروز است که به بررسی و گزارشگری از وضعیت مالی و اقتصادی سازمانها و شرکتها میپردازد. حسابداران معمولاً افرادی هستند که با به کارگیری از اصول و استانداردهای حسابداری، اطلاعات مالی را جمع، طبقهبندی، تجزیه تحلیل و خلاصه میکنند و گزارشهای مالی تهیه میکنند.
این گزارشها میتوانند برای تصمیمگیریهای اقتصادی و مدیریتی مدیران، سرمایهگذاران، بانکها، مالیات داران، حسابرسان و سایر زینفعان مفید باشند. فعالیت حسابداران، با توجه به نیازهای جامعه و بازار کار، در طول زمان تغییر و تحول پیدا کرده و گرایشها و زیرشاخههای مختلفی دارد. در این مقاله از سایت مهندس عربشاهی قصد داریم رشته حسابداری که یکی از پردرآمدترین رشتههای پر طرفدار حال حاضر است را از جنبههای مختلف بررسی کنیم و به مواردی مانند اهداف این رشته، گرایشها، بازار کار، درآمد و مزایا و معایب این رشته بپردازیم، پس تا آخر این مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با رشته حسابداری (accounting)
از زمانی که حسابداری به عنوان یک رشته تحصیلی در دنیا مطرح گردیده، کوششهای فراوانی برای تعریف این رشته توسط اساتید آن به عمل آمده است. هدف اصلی حسابداری فراهم آوردن اطلاعات مالی درباره واحدهای تجاری و یا سایر واحدهای اقتصادی است. این اطلاعات در داخل یک سازمان توسط مدیران و در خارج از سازمان توسط اشخاص ثالث مانند سرمایهگذاران، بستانکاران، سازمانهای خاص دولتی مورد استفاده قرار میگیرند. به طور کلی هر شخص که قصد دارد درباره یک مؤسسه تصمیم بگیرد به اطلاعات مالی نیاز دارد و آن اطلاعات مالی را قطعاً یک حسابدار خوب میتواند ارائه کند.
به عبارت دیگر، حسابداری فرایند جمع آوری، ثبت و گزارشگیری اطلاعات مالی است که برای تصمیم گیری اقتصادی و مدیریت منابع مالی سازمان لازم است. این رشته نقش کلیدی در تمامی کسب و کارها و سازمانها دارد و به عنوان زبان مشترک تجارت شناخته میشود.
اهداف رشته حسابداری
همانطور که میدانید رشته حسابداری جز رشتههایی است که به مردم خدمت میکند و نتیجه فعالیتهای یک حسابدار میتواند به تصمیمات اقتصادی افرادی که در شرکتهای مختلف کار میکنند، کمک کند. بنابراین یکی از اصلیترین اهداف رشته حسابداری، آموزش دادن نیروهای انسانی متخصص در جمع آوری، طبقه بندی، ثبت کردن و در نتیجه خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارشهای مالی مطابق با معیارهایی هست که شرکتها و سازمانها از پیش تعیین کردهاند. همچنین مهم است کسی که شغل حسابداری را دارد، با علم روز دنیا مطابق باشد و تمام تغییرات ایجاد شده را در کارش اعمال کند تا بتواند به بهترین نتیجه برسد.
رشته حسابداری در کدام شاخه است؟
حسابداری یک رشته چند وجهی است که از جنبههای مختلف علوم انسانی، ریاضیات و فنی و حرفهای میتوان در این رشته ادامه تحصیل داد و به همین دلیل به عنوان یک رشته شناور نیز شناخته میشود. به عبارتی میتوان گفت رشته حسابداری پلی بین علوم انسانی و ریاضیات است که شامل هر دو حوزه میشود. این رشته با تحلیل دادههای مالی، گزارشدهی و ارائه اطلاعات به مدیران و تصمیمگیران، نقش مهمی در سازمانها و کسب و کارها دارد.
کدام دروس دبیرستان در رشته حسابداری بیشتر کاربرد دارند؟
با توجه به ماهیت کمی حسابداری پیش نیازهای اولیه برای تحصیل در این رشته ریاضی است. اما نه تنها پیش نیاز ریاضی کافی نیست، بلکه مطالعه در رابطه با فرایندهای مالی، بنگاههای اقتصادی خرد و کلان و آشنایی با روند عملکرد حسابداران میتوانند در تربیت حسابدار موفق به طور زیادی مؤثر باشد.
علاوه بر تقویت پایههای ریاضی و محاسباتی علاقمندان به رشته حسابداری، نیاز است که این افراد با بازه عملکردی حسابداران آشنا شوند تا بتوانند استعداد خود را در راستای تبدیل شدن به یک حسابدار موفق تقویت کنند، زیرا ارتباط بدون وقفه و مکرر با اعداد و ارقام مالی یک شرکت در صورت نبود علاقه به کار، طاقت فرسا و غیر ممکن خواهد بود.
لازمه دیگر برای دانشجویان رشته حسابداری، آشنایی و شناخت نرم افزارهای حسابداری است. امروزه با توجه به مقیاس عملکردی شرکتها و از طرفی نیاز به استفاده از تکنولوژی و فناوری در فرایندهای مدیریت مالی، عملاً مجموعههای متعدد برای پیادهسازی گزارشهای گوناگون مالی خود مجبور به استفاده از نرم افزارهای حسابداری مختلف هستند. به همین دلیل آشنایی با نرم افزارهای حسابداری جز جدایی ناپذیر ورود به عرصه حسابداری است.
دروس رشته حسابداری در هنرستان
در رشته حسابداری در هنرستان، دانش آموزان را برای ورود به بازار کار در زمینه حسابداری و امور مالی آماده میکند و آنها ابتدا با مفاهیم پایه حسابداری آشنا میشوند و سپس دروس تخصصیتر را یاد میگیرند. دروس این رشته ترکیبی از دروس عمومی و تخصصی است که در ادامه با آنها آشنا میشویم.
- دانش فنی پایه حسابداری
- حسابداری دولتی
- حسابداری صنعتی
- حسابداری مالیاتی
- حسابداری وجوه نقد و تحریر دفاتر قانونی
- حسابداری تهیه و تنظیم صورتهای مالی
- زبان انگلیسی تخصصی
- حقوق تجارت
دروس رشته حسابداری در کار دانش
در مقطع کار دانش، دانش آموزانی که در رشته حسابداری تحصیل میکنند، به طور عملی و تخصصیتر با مفاهیم حسابداری آشنا میشوند و مهارتهای مختلفی را برای انجام وظایف یک حسابدار برای ورود به بازار کسب میکنند. دروس این رشته به دو دسته عمومی و تخصصی – مهارتی تقسیم میشوند که در ادامه هر یک از آنها را به شما معرفی میکنیم.
- فارسی
- عربی
- جغرافیای ایران
- زبان انگلیسی
- دین و زندگی
- تربیت بدنی
- تاریخ
- کار و فناوری
دروس تخصصی رشته حسابداری در رشته کار دانش شامل درسهای زیر میشود.
- حسابداری مقدماتی
- حسابداری تکمیلی
- حسابداری کامپیوتری
- قوانین کار و مالیات
- اخلاق حرفهای
معدل لازم برای ورود به رشته حسابداری در دانشگاه
برای ورود به رشته حسابداری در مقطع کاردانی در دانشگاههای دولتی، علاوه بر شرکت در آزمون کنکور و کسب رتبه مناسب، معدل دیپلم نیز مؤثر خواهد بود و هرچه معدل شما بالاتر باشد، قطعاً شانس قبولی شما بیشتر خواهد بود. به طور کلی معدل خاصی برای قبولی در آزمون کنکور در نظر گرفته نمیشود و رقابت اصلی در آزمون کنکور میباشد.
در دانشگاههای آزاد، غیرانتفاعی و پیام نور که پذیرش آنها معمولاً بر اساس سوابق تحصیلی یا معدل دیپلم و بدون کنکور صورت میگیرد و حداقل معدل برای پذیرش در این دانشگاهها معمولاً ۱۴ است، اما لازم به ذکر است که بدانید در برخی از دانشگاههای آزاد قوانین خاصی حاکم است و پذیرش بر اساس آنها انجام میشود.
همچنین رتبه قبولی در رشته حسابداری با توجه به شهری که در آن زندگی میکنید و نوع دانشگاه انتخابی شما متفاوت است. میزان سهمیه داوطلب و ظرفیت پذیرش دانشگاهها نیز بر روی رتبه قبولی شما تأثیرگذار هستند.
پیشنهاد مطالعه: راز و رمز موفقیت رتبه برترها در کنکور
رشته حسابداری مناسب چه کسانی است؟
حسابدارها افرادی هستند که به نوعی جملات معمول در فضای کسب و کار و در فضای مالی یک شرکت را به عدد تبدیل میکنند تا با توجه به قوانین مشخص زبان عددی، برای تمامی استفاده کنندگان قابل درک باشد. یک حسابدار باید بتواند به خوبی گزارش کارهای خود را ارائه کند، بنابراین باید به ادبیات و اصول نگارش زبان فارسی نیز مسلط باشد. این ویژگی، به خصوص در سطوح بالاتر این رشته یعنی حسابرسی و مدیریت مالی اهمیت فراوانی دارد.
به همین دلیل حسابداری برای افرادی مناسب است که بتوانند به طور مکرر با اعداد ارتباط داشته و قدرت تجزیه و تحلیل آنها را داشته باشند و حسابهای مختلف، در قالب اعداد را به سادگی تفکیک کنند. افرادی که علاقهمند به فضای مالی یک شرکت و مدیریت گزارشگریهای مالی آن هستند و از طرفی خلاقیت و نوآوریهای اقتصادی را دارند میتوانند حسابداران موفقی باشند
نقش مشاور در قبولی در رشته حسابداری
برنامهریزی دقیق و درست برای داوطلبانی که نخستین بار است که کنکور میدهد اندکی سخت است و حتی ممکن است که برنامهریزی شما به درستی انجام نشود و بالعکس شما را از مسیر درست منحرف کند. چاره کار مشورت گرفتن از بهترین مشاوره کنکور حسابداری است. مشاور کنکور حسابداری به تمام نکات و زوایای کنکور حسابداری آشنا بوده و با ارائه یک برنامه دقیق و درست میتواند شما را در مسیر موفقیت راهنمایی کند
بهترین مشاور کنکور حسابداری کسی است که علم او کاملاً به روز بوده و به روشهای ارائه مشاور صحیح و اصولی تسلط داشته باشد. به علاوه، یک مشاور کنکور خوب در کنار برنامه ریزی دقیق و کامل، به شما سایر تکنیکهایی را آموزش میدهد که موجب پیشرفت شما شده و باعث میشود شما بتوانید به بالاترین سطح عملکرد خود برسید. برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم، مقاله مربوط به نقش و وظایف اصلی مشاور در قبولی کنکور را مطالعه نمایید.
امکان ادامه تحصیل در رشته حسابداری در داخل ایران چگونه است؟
در ایران میتوان رشته حسابداری را در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دنبال کرد. این رشته در اکثر دانشگاههای معتبر کشور در حال تدریس است.
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه علامه طباطبایی
- دانشگاه تهران
- دانشگاه خوارزمی
- دانشگاه بوعلی سینا همدان
- دانشگاه مازندران
از جمله برترین دانشگاههایی هستند که میتوان در آنها به تحصیل در رشته حسابداری پرداخت.
مهمترین دروس دانشگاهی رشته حسابداری چه هستند؟
در ادامه به فهرستی از مهمترین دروس دانشگاهی رشته حسابداری پرداختهایم.
دروس پایه رشته حسابداری
- روانشناسی عمومی
- جامعه شناسی
- اصول علم اقتصاد
- ریاضیات پایه
- ریاضیات کاربردی
- آمار کاربردی
- مبانی کاربرد کامپیوتر
- پژوهش و عملیات
- مدیریت تولید
- حقوق بازرگانی
- پول و ارز بانکداری
- مبانی سازمان مدیریت
- توسعه اقتصادی
- مالیه عمومی
- روش تحقیق
دروس تخصصی و اصلی رشته حسابداری
- اصول حسابداری
- حسابداری میانه
- حسابداری پیشرفته
- حسابداری صنعتی
- حسابرسی
- حسابداری مالیاتی
- اصول تنظیم و کنترل بودجه
- مدیریت مالی
- مباحث جاری حسابداری
- متون حسابداری
بازار کار رشته حسابداری چگونه است؟
اکثر دانشجویان رشته حسابداری (با گرایشهای مختلف) بعد از اتمام تحصیلات خود جذب بازار کار میشوند. در عمل دانش آموختگان رشته حسابداری میتوانند در شاخههای مختلف و متفاوتی مانند حسابداری مالی، حسابداری مالیاتی، حسابداری بیمه و حسابداری بانکی مشغول به فعالیت شوند. حسابداری مالی به طور معمول نیروهایی را میطلبد که دوست دارند جذب شرکتها و مؤسسات تجاری و غیرانتفاعی شوند. حسابداری بیمه به طور کامل تمرکز بر مؤسسات بیمه دارد و حسابداری بانکی نیز در شعبات مختلف بانکی و عملیاتهای مالی همین نهادها به کار میآید.
بازه دیگر اشتغال محصلین حسابداری، بخش حسابرسی است. حسابرسها به طور کلی میتوانند در دو شاخه فعالیت کنند. شاخه اول شامل حسابرسان داخلی شرکتها میشود که این افراد عملکرد حسابداران یک شرکت را تجزیه تحلیل و درستی اجرای آن را تأیید میکنند. شاخه دیگر نیز حسابرسان مستقل را در بر میگیرد، این حسابرسان خارج از شرکتها و در بدنه شرکتهای خصوصی یا شرکتهای دولتی حسابرسی کار میکنند و کار آنها نظارت بر عملکرد حسابداران و حسابرسان شرکتها به ویژه، در مباحث مالیاتی و اختلافات مالی است.
برای ورود به بازار کار، علاوه بر آشنایی با مهارتهای تخصصی رشته مورد نظر باید با سایر مهارتهای فردی هم آشنایی داشته باشید. در واقع، این مهارتهای فردی هستند که یک فرد را از میان رقبا متمایز میکنند و باعث موفقیت او در زمینهها و موقعیتهای شغلی میشوند. این چنین مهارتهایی باعث تعامل بهتر فرد در سازمانها و محیطهای کاری خواهد شد و به طور معمول با نام مهارت نرم از آن نام میبرند.
فارغ التحصیلان رشته حسابداری در چه کارها و صنایعی میتوانند شاغل شوند؟
بعضی از مشاغل و سازمانهایی که یک فارغ التحصیل رشته حسابداری میتواند در آنجا مشغول به کار شود، عبارتاند از
- در کلیه شرکتها و مؤسسات تجاری و غیرانتفاعی
- در کلیه واحدهای صنعتی و شرکتهای تولیدی
- کلیه سازمانها و ادارات دولتی به عنوان حسابدار یا عامل ذیحساب
- در ادارات دارایی
- در مؤسسات بیمه
- در شعبات و سرپرستی بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری
- مدیریت مالی واحدهای تجاری
- حسابرسی عملیات درون یک واحد تجاری
- مؤسسات حسابرسی دولتی و خصوصی
امکان ادامه تحصیل در رشته حسابداری در خارج از کشور چگونه است؟
بر اساس آمارهایی که وجود دارد گفته میشود، دانشگاههای ایالات متحده یک چهارم ردههای فهرست،۲۰۰ دانشگاه برتر جهان در زمینه حسابداری را به خود اختصاص دادهاند. دانشگاه کلمبیا، ییل، کالیفرنیا، لس آنجلسون و پرینستون از جمله برجستهترین دانشگاههای این کشور برای تحصیل در زمینه حسابداری هستند.
کانادا نیز از دیگر کشورهایی است که دانشگاههای شاخص را برای تحصیل دوست داران رشته حسابداری دارد. دانشگاه تورنتو و بریتیش کلمبیا در بین ۴۰ دانشگاه برتر جهان برای تحصیل در رشته حسابداری قرار گرفتهاند. در این بین، شاید بد نباشد بیان کنیم که دانشگاه معروف مورمون و دانشگاه بریکام یانگ نیز یک مدرسه تحقیقاتی حسابداری دارند. بر اساس رتبه بندیهای که شرکت QS درباره دانشگاههای گوناگون در دنیا انجام میدهد ۲۰ دانشگاه معتبر ارائه دهنده رشته حسابداری در جهان به صورت زیر هستند
- دانشگاه هاروارد
- دانشگاه MIT
- دانشگاه استنفورد
- دانشگاه آکسفورد
- دانشگاه اقتصاد لندن
- دانشگاه شیکاگو
- دانشگاه پنسیلوانیا
- دانشگاه کمبریج
- دانشگاه یوسی بروکلی
- دانشگاه کلمبیا
- مدرسه کسب و کار لندن
- دانشگاه نیویورک
- دانشگاهYale
- دانشگاه ملی سنگاپور
- دانشگاه ولز سیدنی
- دانشگاه ملبورن
- مدرسه مدیریت پاریس
- دانشگاه تحقیقات و تکنولوژی هنگ کنگ
- دانشگاه باکنی ایتالیا
- دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس
توجه کنید که در اکثر موارد برای ادامه تحصیل در خارج از کشور باید با زبان خارجی کشور مورد نظر و همچنین زبان انگلیسی آشنایی داشته باشید. گذشته بر این، برای اثبات آشنایی با زبان انگلیسی هم به شرکت در آزمونهای بینالمللی مانند تافل، آیلتس و دولینگو نیاز دارید.
فرصتهای تحصیل رشته حسابداری
امکان ادامه تحصیل در رشته حسابداری تا مقطع دکترا در ایران وجود دارد. این رشته در مقطع کارشناسی گرایشی ندارد؛ اما در مقطع کارشناسی ارشد دارای گرایشهای زیر است:
گرایشهای ارشد رشته حسابداری
- حسابداری
- حسابداری عمومی
- حسابداری صنعتی
- حسابداری دولتی
- حسابداری مالی
- حسابداری مدیریت
- حسابداری منابع انسانی
- حسابرسی
مزایا و معایب رشته حسابداری
رشته حسابداری همانند سایر رشتهها دارای مزایا و مشکلاتی است که در ادامه هر یک از آنها را به شما معرفی خواهیم کرد.
مزایا رشته حسابداری
یکی از اصلیترین مزیتهای رشته حسابداری این است که حسابداران با مدرک کارشناسی هم میتوانند وارد بازار کار شوند و آموختههایشان از دوران کارشناسی برای کار کردن کافی است. حتی برخی از دانشجویان در حین تحصیل و دوران دانشجویی با حقوق کم یا به عنوان کارآموز کار میکنند و وضعیت شغلی بهتری در آینده دارند. علاوه بر این، رشته حسابداری بازار کار خوبی دارد و هر شرکت دولتی و خصوصی در هر شاخه و حوزهای از فعالیت نیازمند حسابدار است. همچنین حسابداری را میتوان به صورت دورکاری هم انجام داد.
معایب رشته حسابداری
رشته حسابداری به دور از تنوع است و یک حسابدار باید هر روز با اعداد و ارقام سرگرم شود و تقریباً کارهای مشابه را انجام دهد. همچنین در برخی از فصلهای سال مثل پایان سال کار حسابداران بسیار سنگین میشود. علاوه بر این، حسابداران با بحثهای مالی سر و کار دارند و در قبال حسابهای مالی مسئولاند و این کار باعث اضطراب و نگرانی میشود. همچنین حسابداران ساعتهای طولانی پای سیستم مینشینند و با کامپیوتر کار میکنند.
نتیجه گیری
در این مقاله از سایت استاد عربشاهی با صفر تا صد رشته حسابداری آشنا شدیم و به طور کلی رشته حسابداری نیاز به یک هوش ریاضی قوی دارد، زیرا در طول تحصیل در این رشته دائماً با اعداد و ارقام و ترازنامهها سر و کار خواهید داشت. بنابراین باید این نکته را مد نظر قرار دهید که شما در آینده به عنوان حسابدار ساعتها پشت میز نشسته و با اعداد و ارقام سر و کله خواهید زد. اگر برای انتخاب رشته حسابداری مصمم هستید، هم اکنون با مشاوران سایت استاد عربشاهی تماس حاصل نموده و مشاوره کاربردی دریافت کنید.