راههای نوین افزایش و تقویت یادگیری دانش آموزان + معرفی راهکارهای ایجاد انگیزه
قطعاً یادگیری و درک مفهومی مطالب درسی برای همه دانش آموزان لازم و ضروری است. موضوعی که در طول سال تحصیلی بسیار حائز اهمیت است و میتواند در افزایش یادگیری دانش آموزان نقش مؤثری داشته باشد، این است که دانش آموزان باید در کلاس حضور فعال داشته باشند. دانش آموزان موظف هستند که با دقت به توضیحات معلمشان گوش دهند تا بتوانند مطالب درسی را با جزئیات کامل یاد بگیرند. در این صورت دیگر نیازی نیست که زمان اضافی را برای یادگیری و درک بیشتر درسهایشان صرف کنند.
در عوض، میتوانند مدت زمانی را به حل تمرین، رفع اشکالات درسی و تست زدن اختصاص دهند تا آمادگی خودشان را برای یادگیری هرچه بیشتر مطالب درسی افزایش دهند. اگر شما نیز جزو دانش آموزانی هستید که دوست دارید مطالب درسی را مفهومی یاد بگیرید بهتر است تا انتهای این مطلب از سایت مهندس عربشاهی همراه ما باشید تا با راهکارهای نوین برای بالا بردن یادگیری و همچنین روشهای ایجاد انگیزه دانشآموزان آشنا شوید.
اهمیت ایجاد انگیزه و تقویت یادگیری در دانشآموزان
یکی از عواملی که در یادگیری شاگردان نقش کلیدی دارد، ایجاد انگیزه در آنهاست. انگیزه به عنوان یکی از مهمترین عوامل یادگیری و شرط اصلی آن به حساب میآید و معلمان نباید از عامل انگیزه در تحریک دانش آموزان کوتاهی کنند. انگیزه، دانش آموز را به سمت یادگیری هدایت میکند، علاقه و عشق او را افزایش میدهد و به فعالیتها و به تلاشهای او شکل و جهت میبخشد. دانش آموزی که انگیزه یادگیری ندارد کمتر در فعالیتهای آموزشی شرکت میکند. در نتیجه کمتر یاد میگیرد، خیلی زود خسته میشود و در کلاس درس نیز باعث ایجاد دردسر میشود.
راههای نوین افزایش یادگیری دانشآموزان
در ادامه این مقاله برخی از راهکارهایی که در دستیابی به این موضوع میتواند تأثیرگذار باشد، بیان شده است. لازم به ذکر است که موارد یاد شده صرفاً محدود به مدارس و معلمین نیست و قطعاً والدین به ویژه مادران نیز میتوانند در خانه با استفاده از این موارد در شکوفا سازی فرزند خود بسیار مطلوب عمل کنند. فراموش نکنید که نظام آموزشی فرزندان شما محدود به مدرسه نیست و قطعاً خانه نیز حکم یکی از مهمترین و اساسیترین مدارسی را دارد که کودک در آن آموزش میبیند.
استفاده از تصاویر
یکی از روشهای افزایش یادگیری در دانش آموزان این است که در زمان تدریس از تصاویر و مثالهای جذاب استفاده کنید. قطعاً یادگیری مطالب با تصاویر نسبت به خواندن متنها با کلمات قلمبه سلمبه خیلی راحتتر است.
نوشتن متن، راهی برای افزایش یادگیری
حتماً درباره معجزات نوشتن شنیدهاید، نوشتن نیز یکی از راههای افزایش یادگیری در دانش آموزان و جبران افت تحصیلی آنها محسوب میشود. با توجه به ارتباط گستردهای که با دانش آموزان مقاطع مختلف داشتهایم، با اطمینان به شما میگوییم که نوشتن میتواند موجب تقویت حافظه، افزایش اعتماد به نفس و بهبود مهارت یادگیری آنها شود.
برنامه ریزی
برنامهریزی درسی هم یکی دیگر از روشهای افزایش یادگیری در دانش آموزان است. برنامهریزی به دو شیوه یادگیری فرزند شما را بیشتر و بهبود میبخشد. اول اینکه او یاد میگیرد چطور زمان، انرژی و مطالب درسی خود را مدیریت کند. دوم اینکه انگیزه و اشتیاق بیشتری برای درس خواندن پیدا میکند، چراکه در برنامه برای خودش اهدافی تعیین کرده که رسیدن به آنها برایش لذت بخش است.
بسیاری از دانش آموزان علی الخصوص دانش آموزانی که کنکور دارند، روشهای صحیح برنامه ریزی را نمیدانند و به همین خاطر نمیتوانند نتیجه دلخواه خود را کسب کنند. به این دانش آموزان توصیه میکنیم حتماً از یک مشاور تحصیلی نمونه کمک بگیرند و اگر اطلاعات و آگاهی کافی راجع به این موضوع ندارید، به شما پیشنهاد میکنیم، مقاله مربوط به تأثیر مشاور تحصیلی در کنکور را مطالعه نمایید.
در حین تدریس معلم یادداشت برداری کنید
توصیه میکنیم سر کلاس درس فعالانه شرکت کنید تا مطالب را یا بهتر یاد بگیرید و به عنوان یکی از راههای شرکت فعالانه در کلاس، میتوان به یادداشت برداری اشاره کرد. لازم به ذکر است که بدانید، در حین یادداشت برداری نیازی نیست خودتان را درگیر استفاده از چندین رنگ خودکار یا مرتب نوشتن جملات کنید و یا هر چیزی را که معلمتان میگوید را بنویسید. بلکه قرار است نکات مهم و اساسی را یادداشت کنید تا بعداً با مطالعه این یادداشتها تدریس معلم را به یاد آورید.
سوال بپرسید
یکی از راههای افزایش یادگیری هنگام تدریس معلم این است که گفتههای معلم را گوش کنید و اگر در حین تدریس سؤالی به ذهنتان رسید آن را یادداشت کنید تا در پایان کلاس آن را بپرسید. اکثر مواقع بچهها سؤالی که در ذهنشان دارند را نمیپرسند و بعدها هنگام مطالعه آن به مشکل برمیخورد و برای یاد گرفتن آن مطلب مجبور هستند زمان و انرژی زیادی را صرف کنند.
یکی دیگر از روشهای مؤثر برای افزایش یادگیری، نحوه مطالعه صحیح دروس است که بسیاری از دانش آموزان از این موضوع غافل هستند و شیوههای صحیح مطالعه را نمیدانند، برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به یکی از بهترین روشهای درس خواندن، به شما پیشنهاد میکنیم، مقاله مربوط به روش مطالعه پومودورو را بررسی نمایید.
معرفی راهکارهای ایجاد انگیزه در دانشآموزان
تدریس به دانش آموزان کار بسیار آسانی نمیباشد و همچنین ایجاد انگیزه در دانشآموزان نیز به مراتب دشوارتر است. فرقی نمیکند شما معلم یک مدرسه ابتدایی باشید یا هنرستان، تشویق دانش آموزان به یادگیری کار بسیار سختی است. روشهای زیادی وجود دارد که به شما کمک میکند تا بتوانید محیط شاد و هیجان انگیز را برای شاگردان خود فراهم کنید که در ادامه شما را با برخی از این راهکارها آشنا میکنیم.
هدفگذاری مشخص
تعیین انتظارات و اهداف تحصیلی مشخص برای دانشآموزان میتواند به انگیزه آنها برای تلاش بیشتر کمک کند. وقتی دانشآموزان بدانند که چه انتظاری از آنها میرود و اهداف روشنی برای تلاش کردن داشته باشند، به احتمال زیاد انگیزه بیشتری برای رسیدن به آن اهداف خواهند داشت. معلمان میتوانند انتظارات خود را روشن بیان کنند و اهداف بزرگتر یا سختتر مثل شرکت در المپیاد و… را به مراحل کوچکتر و قابل دستیابی تقسیم کنند. با این کار دانش آموزان در این مسیر طولانی احساس خستگی و دلزدگی نخواهند داشت.
تشویق و بازخورد مثبت
یکی از مهمترین روشهای ایجاد انگیزه در دانش آموز، تقدیر و تشکر از تک تک زحمات اوست. تشویق و بازخورد مثبت مانند تمجید کلامی، پاداش یا امتیاز میتواند یک انگیزه قوی برای دانش آموزانی باشد که اغلب خیلی زود دلزده و ناامید میشوند. معلمان و حتی والدین میتوانند با شناخت و تقدیر از تلاشها و پیشرفتهای دانش آموزان، آنها را به ادامه دادن و تلاش برای موفقیت هرچه بیشتر تشویق کنند.
از دانش آموزان بخواهید نظرات خود را بیان کنند
اگر دانش آموزان احساس کنند که در کلاس درس فقط شما هستید که صحبت میکنید و نظر آنها برای شما چندان اهمیتی ندارد، انگیزهای برای حضور در کلاس و گوش دادن به درس نخواهند داشت. اما اگر نظر آنها را در مورد یک موضوع سیاسی، یک متن ادبی بپرسید علاقه بیشتری به موضوع درس نشان میدهند و ایدهها و نظرات خود را در کلاس بیان میکنند.
به دانش آموزان نشان دهید چرا لازم است این درسها را یاد بگیرند
ممکن است موضوعی که انتخاب کردهاید برای دانش آموزان خوشایند نباشد و ندانند این درس چه فایدهای برای آنها دارد برای اینکه دانش آموزان اطلاعات بیشتری از درسی که قرار است یاد بگیرند به دست بیاورند و بدانند این درس در آینده به چه دردی میخورد، میتوانید یک کتاب یا یک روزنامه در مورد تأثیر مبحث آموزش بر دنیای اطراف و زندگی آنها در کلاس معرفی کنید. قطعاً زمانی که دانش آموزان تأثیر مباحث آموزشی را در زندگی واقعی خود ببینند، با علاقه بیشتری به درس را دنبال خواهند کرد.
پیشنهاد مطالعه: نحوه ایجاد انگیزه در دانش آموزان
چالشها و موانع پیش روی تقویت یادگیری و انگیزه
موانع یادگیری ازجمله نداشتن تمرکز، ترس از شکست، عدم عزت نفس، نداشتن هدف، محیط نامناسب، منابع اطلاعاتی بسیار زیاد و… مواردی هستند که مانع یادگیری مؤثر در دانش آموزان میشوند و هر فردی ممکن است در طول تحصیل یک یا چند مورد از موانع یادگیری را تجربه کند که این موضوع میتواند در یادگیری آنها تاثیر منفی داشته باشد و انگیزه آنها را در طول درس خواندن کمتر کند.
نقش معلم، والدین و مدرسه در تقویت یادگیری و انگیزه
دوران مدرسه یک مرحله حیاتی است که در طول آن دانشآموزان نه تنها اساسهای اطلاعاتی و علمی یاد میگیرند، بلکه شیوههای یادگیری و انگیزشی آنها نیز شکل میگیرند. در این دوره حساس معلمان، خانوادهها و مدارس در ساختاردهی فرایند یادگیری و افزایش انگیزه دانش آموزان نقش بسیار مهم و مؤثری دارند.
- معلمان به عنوان راهنماهای اصلی دانشآموزان، نه تنها مسئول انتقال مطالب درسی هستند، بلکه با ایجاد ارتباط مثبت، تشویق و توجیه، به افزایش انگیزش دانش آموزان کمک شایانی میکنند.
- خانواده به عنوان نخستین کانون یادگیری دانش آموزان، مسئولیت ایجاد انگیزه و حمایت را بر عهده دارند. حضور فعال و مثبت خانواده در زندگی تحصیلی دانشآموزان اعتماد به نفس آنها را بالا برده و انگیزه آموزشی آنها را تحریک میکنند.
- مدرسه به عنوان یک محیط آموزشی باید شرایط مناسبی را برای یادگیری و افزایش انگیزه فراهم کند با استفاده از روشهای آموزشی جذاب، ایجاد محیطهای مثبت، تشویق به همکاری و تعامل، نقش مؤثری در افزایش انگیزه دانش آموزان خواهند داشت.
نتیجه گیری
همه دانشآموزان بارها این توصیه که «سعی کن درسهایت را سر کلاس خوب یاد بگیری» را شنیدهاند، اما برخی از آنها نمیدانند دقیقاً چه راههایی برای افزایش یادگیری در کلاس درس وجود دارد. همانطور که در این مقاله از سایت استاد عربشاهی مطالعه کردید، با انجام کارهای کوچک اما مفید مثل پیشخوانی، برنامه ریزی، یادداشت برداری، سؤال پرسیدن، بازی کردن و… میتوانید بازدهی یادگیری در کلاس درس را چندین برابر کنید و همچنین وقت زیادی برای حل تست و تمرین در منزل داشته باشید.