معرفی رشته ریاضیات و کاربردها
رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها زیر مجموعه رشته ریاضی فیزیک بوده و برای قبولی در آن میتوان از طریق کنکور سراسری ریاضی فیزیک اقدام نمود. رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها از رشتههای علوم پایه است و به درک و توسعه دانش ریاضی میپردازد. این رشته ترکیبی از دو گرایش ریاضی کاربردی و ریاضی محض میباشد. بازار کار و آینده شغلی رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها را میتوان در آموزشگاهها و مدارس و دانشگاهها و… جستجو کرد.
میزان درآمد رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها به عوامل گوناگونی همچون سطح سواد و محل اشتغال بستگی دارد. در ادامه این مقاله از سایت مهندس عربشاهی به معرفی رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها، بررسی میزان درآمد، فرصتهای شغلی، دروس و گرایشها و دانشگاهها و… میپردازیم، پس تا انتها همراه ما باشید.
آشنایی با رشته ریاضیات (field of mathematics and applications)
رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها رشتهای جدید است که جایگزین رشته ریاضی کاربردی و ریاضی محض شده است. در حقیقت علت تلفیق این دو رشته با هم شباهت زیادی است که دروس این دو رشته به یکدیگر داشتند. لازم به ذکر است که در مقاطع تحصیلی بالاتر، رشته ریاضیات کاربردی و ریاضیات محض به صورت جداگانه ارائه شده و این دو رشته به دلیل تفاوت در دروس تئوری و آینده شغلی از هم جدا شدهاند.
دروس رشته دانشگاهی برای قبولی در رشته ریاضیات و کاربردها چیست؟
برای قبولی در رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها میتوان از طریق کنکور سراسری ریاضی فیزیک اقدام نمود. این رشته در زیر مجموعه رشتههای ریاضی فیزیک قرار گرفته است و اصلیترین درس برای پذیرش در این رشته، درس ریاضی با ضریبی برابر با ۴ در کنکور سراسری است و درس فیزیک، از دیگر دروس مهم این رشته بوده که ضریب آن در کنکور سراسری برابر با ۳ است و همچنین درس شیمی نیز با داشتن ضریب برابر با ۲ در کنکور سراسری این رشته، از دیگر دروس مهم به حساب میآید.
البته برای کسب موفقیت در کنکور سراسری باید به تمام دروس دبیرستان تسلط داشت تا بتوان در رقابت فشرده موفق شده و در دانشگاهها و رشتههای مورد نظر قبول شد. به طور مثال داشتن پایه قوی در دروس ریاضی، حسابان و هندسه دوران دبیرستان برای اشخاصی که قصد دارند وارد رشته ریاضی شوند بسیار حیاتی میباشد. این اشخاص حتماً باید مباحث ریاضی ۱،۲ و ۳ و همچنین حسابان ۱ و ۲ را خوب یاد بگیرند.
نقش مشاوره و معلم خصوصی برای قبولی در رشته ریاضیات
تدریس خصوصی ریاضی فرصتی است که به دانشآموزان این امکان را میدهد تا به صورت فردی و متناسب با نیازهای خود، درس ریاضی را یاد بگیرند. یکی از نکات مثبت این نوع آموزش، توجه ویژه معلم به نقاط ضعف و قوت هر دانش آموز است. به طور مثال اگر دانش آموز در درک و مفاهیم ابتدایی مانند جمع و تفریق یا حتی مسائل پیچیدهتری مانند جبر و هندسه با مشکل روبرو است، معلم خصوصی ریاضی میتواند با روشهای تدریس گوناگون این مشکلات را رفع کند و سطح درک دانش آموز را افزایش دهد.
مشاور کنکور ریاضی نیز از موضوعات مهم و مورد توجه داوطلبان است. بسیاری از دانش آموزان این موضوع را به خوبی میدانند که برای موفقیت در کنکور، باید از یک مشاور تخصصی کمک بگیرند. با یک مشاور کاربلد شما میتوانید هدفمندتر مطالعه کنید و برنامهریزی بهتری برای درس خواندن داشته باشید. به طور کلی یک مشاور تحصیلی خوب به شما کمک میکند تا نکات طلایی کنکور را بشناسید و تجربه درس خواندن در بهترین دانشگاهها داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر به شما پیشنهاد میکنیم، مقاله مربوط به تأثیر مشاور تحصیلی در کنکور را به خوبی مطالعه نمایید.
رتبه لازم برای قبولی در رشته ریاضیات و کاربرد
رتبه قبولی ریاضیات و کاربردها در دانشگاههای مختلف و در دورههای روزانه، شبانه، پردیسهای خودگردان و یا غیرانتفاعی متغیر است و هر فرد میتواند بر اساس هدف خود برای قبولی در هر یک از این دانشگاهها، کد رشته محلها، تخمین رتبه قبولی ریاضیات و کاربردها را انجام دهد.
به طور کلی، ریاضیات و کاربردی در بسیاری از دانشگاههای سراسری در گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک قرار دارد و معمولاً رتبه قبولی این رشته در دانشگاههای دولتی از حدود 1000 تا 3000 متفاوت است. البته لازم به ذکر است که بدانید برای قبولی در دانشگاههای برتر مانند دانشگاه تهران، صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر یا اصفهان نیاز به رتبههای بهتر بین 1000 تا 1500 دارید.
پیشنهاد مطالعه: بهترین روش مطالعه درس ریاضی برای دانشآموزان
معرفی دانشگاه رشته دانشگاهی ریاضیات
دانشگاههای زیادی هم در کشور ما ایران و هم در کشورهای دیگر اقدام به جذب دانشجو در این رشته دانشگاهی میکنند که در ادامه به بعضی از دانشگاههای برتر کشورمان که در این رشته جذب دانشجو دارند اشاره میکنیم.
- دانشگاه تهران
- دانشگاه صنعتی شریف
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه امیرکبیر
- دانشگاه خوارزمی
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه ارومیه
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه شهید باهنر کرمان
- دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار
- دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تهرانی
دروس دانشگاهی رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربرد چیست؟
بعد از قبولی در رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها، دانشجویان باید جهت اخذ مدرک کارشناسی حدود ۱۳۲ واحد درسی را بگذرانند. این واحدهای درسی شامل ۲۰ واحد درس عمومی،۲۴ واحد دروس مشترک، ۶۰ واحد دروس هسته، ۳۰ واحد دروس اختیاری میباشد.
- درسهای عمومی: ادبیات فارسی، زبان عمومی، مبانی نظری اسلامی، دروس اخلاق اسلامی، دروس انقلاب اسلامی، تاریخ و تمدن اسلامی، آشنایی با منابع اسلامی، تربیت بدنی ۱، تربیت بدنی 2
- درسهای تخصصی: ریاضی، آنالیز، جبر، مبانی، ریاضیات، آمار، معادلات دیفرانسیل، جبر خطی، مبانی هندسه، توابع مختلط، آنالیز عددی، مبانی کامپیوتر، گراف، نظریه معادلات دیفرانسیل، نظریه اعداد
- درسهای تخصصی گرایش ریاضی محض: جبر، آنالیز، هندسه موضعی، توپولوژی، هندسه دیفرانسیل
- دروس مربوط به ریاضی کاربردی: تحقیق در عملیات، آنالیز عددی، فرایندهای تصادفی، ساختمان دادهها، سریهای زمانی، زبان برنامه نویسی پیشرفتهادامه تحصیل و گرایشهای رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها
بسیاری از داوطلبان کنکور به دنبال بهترین معلم خصوصی ریاضی هستند تا بتوانند نتیجه مطلوبی را در کنکور کسب نمایند. دانش آموزان میتوانند از اساتید برجسته و شناخته شده سایت عربشاهی کمک بگیرند و برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به معلم خصوصی ریاضی، بهتر است مقاله مربوط به کلیه ویژگیهای معلم خصوصی ریاضی خوب را مطالعه نمایند.
هدف و وظایف رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها چیست؟
همانطور که اشاره شد، رشته ریاضیات و کاربردها یکی از رشتههای مهم و پرکاربرد در زمینههای مختلف علمی و صنعتی میباشد که به آموزش و پژوهش در زمینهی ریاضیات میپردازد و هدف اصلی آن به کارگیری مفاهیم و ابزارهای ریاضی در حل مسائل مختلف از دنیای واقعی است. در ادامه شما را با اصلیترین هدفهای رشته ریاضیات و کاربردها آشنا میکنیم.
- توسعه و ارتقای دانش ریاضی کاربردی
- مدلسازی مسائل واقعی
- حل مسائل پیچیده در صنعت و فناوری
- تربیت پژوهشگران و کارشناسان ماهر در زمینههای کاربردی
ادامه تحصیل و گرایشهای رشته دانشگاهی ریاضیات
ادامه تحصیل رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، هم در ایران و هم در کشورهای خارجی امکانپذیر بوده و دوستداران این رشته دانشگاهی میتوانند تحصیلات خود را در گرایشهای مختلف رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها ادامه دهند.
گرایشهای مقطع کارشناسی ارشد این رشته به شرح زیر است.
- ریاضی محض
- ریاضی کاربردی
- آموزش ریاضی
- ریاضی مالی
- محاسبات نرم
گرایشهای مقطع دکترای این رشته نیز به شرح زیر است.
- ریاضی محض
- ریاضی کاربردی
مزایا و معایب رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها چیست؟
یکی از مزایای رشته دانشگاهی ریاضی این است که حدوداً تمام دانشگاههای سراسری به خاطر ازدیاد اساتید آن، اقدام به جذب دانشجو در کلیه مقاطع این رشته نمودهاند، بنابراین ادامه تحصیل در این رشته بسیار آسان است.
بعضی از دانشجویان رشته ریاضی در مقطع کارشناسی ارشد به رشتههای دیگری مانند اقتصاد NBA و مهندسی صنایع روی میآورند. نقش ریاضی در این رشتهها پررنگ بوده و به همین دلیل دانشجویانی که مقطع کارشناسی خود را در رشته ریاضی گذراندهاند، میتوانند برای ادامه تحصیل در رشتههای فوق اقدام کرده و در آنها موفق باشند
معایب رشته ریاضیات و کاربرد
- سخت بودن درسها
- فرصتهای شغلی کم
- پذیرش زیاد
بیشتر بدانید: هزینه کلاس خصوصی ریاضی
بازار کار و آینده شغلی رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها چیست؟
بازار کار و آینده شغلی رشته دانشگاهی ریاضیات و کاربردها تا حدود زیادی به مهارتهای فرد بستگی دارد. شغلهایی نظیر تدریس در مدارس و دانشگاهها نیز به مهارت نیاز داشته و دانش آموختگانی که مهارت و توانایی عملی بیشتری دارند، میتوانند فرصتهای شغلی را به دست آورند.
نکته قابل ذکر این است که معمولاً بازار کار در گرایشهای کاربردی به دلیل نوع آموزشهایش، بهتر از گرایشهای محض است. بعضی از مشاغلی که فارغ التحصیلان این رشته میتوانند انتخاب کنند در ادامه بیان شده است
- تدریس
- کارهای تحقیقاتی و تحلیل داده
- فعالیت در بانک
- کار در سازمانهای دولتی
- تاسیس آموزشگاههای تحصیلی
درآمد رشته ریاضیات و کاربردها چقدر است؟
درآمد رشته ریاضیات و کاربردها به عوامل گوناگونی بستگی دارد و مقادیر مختلفی را در بر میگیرد. اینکه فارغ التحصیلان این رشته تا چه مقطعی درس خوانده باشد و یا اینکه در چه سازمانی مشغول به کار شوند روی حقوق و درآمدشان تأثیر خواهد داشت.
اگر فارغ التحصیلان این رشته دانشگاهی در سازمانهای دولتی مشغول به کار شوند، طبق قانون همان سازمان و حقوق تعیین شده از طرف سازمان مربوطه حقوق دریافت میکنند. اما در مراکز خصوصی نحوه پرداخت حقوق متفاوت بوده و حقوقی بر مبنای میزان مهارت، تجربه و سطح سواد شخص پرداخت میشود. همچنین فارغ التحصیلان میتوانند در صورت توان علمی بالا و تسلط بر دروس، در آموزشگاههای پیشرفت تحصیلی تدریس کنند و از این راه درآمد بالایی داشته باشند.
ادامه تحصیل در خارج از کشور برای این رشته چگونه است؟
در خارج از ایران به رشتههای علوم پایه اهمیتی زیادی داده میشود. داوطلبانی که برای تحصیل در رشته ریاضی در خارج از ایران اقدام میکنند، نسبت به دیگر رشتههای دانشگاهی شانس بیشتری برای پذیرش خواهند داشت.
لازم به ذکر است که استانداردهای تدریس این رشته در ایران، بسیار شبیه به استانداردهای دانشگاههای بینالمللی معتبر است. بنابراین کسانی که در زمینه ریاضی علاقه مند به تحصیل در خارج از کشور میباشند، با داشتن سوابق تحصیلی خوب میتوانند به دانشگاههای معتبر و دارای اساتید مجرب پذیرش شوند و به موفقیتهای زیادی دست یابند.
با انجام فعالیتهای پژوهشی و ارائه مقالههای علمی فرایند دریافت بورسیه برای دانشجویان علاقه مند به تحصیل در خارج از ایران آسانتر خواهد بود و با این روش، دانش آموختگان این رشته ادامه تحصیل راحتتری را در دانشگاههای معتبر خارج از ایران خواهند داشت.
پذیرش رشته ریاضیات و کاربردها بدون کنکور
دانشگاه آزاد اسلامی یکی از معتبرترین و بزرگترین دانشگاههای کشورمان است. از این دانشگاه تا به حال دانش آموختگان زیادی فارغ التحصیل و وارد بازار کار در رشتههای مختلف شدهاند. در داخل کشور بر اساس آیین نامههای وزارت علوم اعتبار مدرک دانشگاه آزاد با دانشگاه سراسری برابر بوده و از جهت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر یا ورود به بازار کار میان این دانشجویان تفاوتی وجود ندارد.
سخن پایانی
همیشه یکی از اصلیترین دغدغههای دانشآموزانی که در آستانه ورود به دانشگاه قرار دارند انتخاب رشته دانشگاهی است. زیرا این انتخاب بر زندگی و آینده فرد تأثیر بسزایی خواهد داشت. برای داشتن یک انتخاب مناسب داشتن اطلاعات کافی درباره آن رشته مهم است. همانطور که در این مقاله از سایت استاد عربشاهی گفته شد، رشته ریاضیات و کاربردها بهعنوان یک رشته میان رشتهای با کاربردهای گسترده در علوم مختلف، فرصتی عالی برای افرادی محسوب میشود که به تحلیل و حل مسائل پیچیده و مدلسازی ریاضی علاقهمند هستند. فارغالتحصیلان این رشته نه تنها قادر به استفاده از ابزارهای ریاضی در علوم مختلف خواهند بود، بلکه در صنایع و بخشهای مختلف اقتصادی و فناوری نیز نقش مهمی ایفا خواهند کرد.